Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Veronika Dlesková
10. května 2023 17:30
Čas čtení 0:41

ČHMÚ varuje: V Česku hrozí mimořádná aktivita klíšťat. Tato mapa ti ukáže, kde si dát největší pozor

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
ČHMÚ varuje: V Česku hrozí mimořádná aktivita klíšťat. Tato mapa ti ukáže, kde si dát největší pozor
Zdroj: Pixabay/Nicooografie/volně k užití

Český hydrometeorologický ústav varuje před zvýšenou aktivitou klíšťat. Nebezpečí bude podle meteorologů platit celý květen. Kde si dát na klíšťata největší pozor?

Podle Českého hydrometeorologického ústavu nastává v posledních dnech vrchol sezóny klíšťat. Vysoký stupeň jejich aktivity pak bude hrozit i v následujících dnech. Na svém webu to uvádí ČHMÚ

Mapa aktivity klíšťat.
Mapa aktivity klíšťat. Zdroj: ČHMÚ

Klíšťata mají ráda teplé a vlhké počasí. Nesvědčí jim ale teplotní extrémy. „Typickým biotopem klíštěte jsou listnaté a smíšené lesy a porosty křovin s bylinným patrem, kde se udržuje optimální vlhkost po celý den. Klíštěti se také daří na okrajích vodních toků a ploch, v parcích, zahradách a na neudržovaných pastvinách,“uvádí ČHMÚ na svých webových stránkách. 

Mapa aktivity klíšťat.
Mapa aktivity klíšťat. Zdroj: ČHMÚ

Vliv na výskyt klíšťat ale má i měnící se podnebí. „V důsledku zvyšování teplotních průměrů v posledních desetiletích se výskyt klíštěte obecného posouvá do vyšších nadmořských výšek, a proto se s ním můžeme setkat i v horských oblastech až na samé horní hranici lesa,“dodávají meteorologové. 

Prevence před klíšťaty není náročná, tvrdí ČHMÚ

„Doporučujeme používat repelenty, nesedat a nelehat v porostech, vyhnout se křovinám, listnatým a smíšeným lesům. Ideálně také volit pohyb po zpevněných cestách. Večer a ráno je potřebná důkladná prohlídka těla,“uvádí mluvčí ČHMÚ Monika Hrubalová.

Domů
Sdílet
Diskuse