Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
11. května 2023 v 20:02
Čas čtení 0:41

Množství pylu bylo v Česku mimořádně: Kde se schovat před alergií?

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Množství pylu bylo v Česku mimořádně: Kde se schovat před alergií?
Zdroj: Pxhere/volně k užití

Pylový semafor ti ukáže místa, kde si ulevit od alergie.

Jarní a letní měsíce jsou pro lidi s alergií naprostým peklem. Pokud tě také pyl trápí, ale nechceš si kvůli němu nechat ujít víkendové výlety, můžeš zjistit, kde se mu co možná nejlépe vyhnout. Český hydrometeorologický ústav pravidelně publikuje takzvaný pylový semafor, tedy mapu s rizikovými místy i ostrůvky úlevy.

10. května 2023 v 17:30 Čas čtení 0:41 ČHMÚ varuje: V Česku hrozí mimořádná aktivita klíšťat. Tato mapa ti ukáže, kde si dát největší pozor ČHMÚ varuje: V Česku hrozí mimořádná aktivita klíšťat. Tato mapa ti ukáže, kde si dát největší pozor
Pylový semafor
Zdroj: Český hydrometeorologický ústav

Během čtvrtka zavládla na území Česka mimořádná pylová situace, během pátku by se měla zlepšit především na jihu republiky. V sobotu se bude alergikům nejlépe dýchat v Jihomoravském kraji, na Vysočině a na hranicích Ústeckého kraje a Německa.

Pylový semafor
Zdroj: Český hydrometeorologický ústav

„Při vysoké a mimořádné míře ohrožení pylem doporučujeme omezit pobyt venku a fyzickou aktivitu (zejména u dětí), v autě pravidelně měnit pylové filtry a nejezdit s otevřenými okny, vyplachovat nos fyziologickým roztokem, osoby alergické na pyl trav by neměly kouřit, vyvarovat se sekání a sušení trávy a měly by používat brýle proti slunci,“ varuje Český hydrometeorologický ústav.

11. května 2023 v 18:40 Čas čtení 0:14 Nejlepším evropským jídlem je tahle klasika. Kterou lahůdku z TOP desítky jsi ochutnal*a? Nejlepším evropským jídlem je tahle klasika. Kterou lahůdku z TOP desítky jsi ochutnal*a?

Podle něj množství pylu ovlivňuje především teplota vzduchu, sluneční záření, vítr a atmosférické srážky. Český hydrometeorologický ústav na výzkumu spolupracuje se Zdravotním ústavem v Ústí nad Labem.

Domů
Sdílet
Diskuse