Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
15. května 2023 12:43
Čas čtení 1:03

Aktuálně: Odbory vyhlásily v reakci na vládní úspory stávkovou pohotovost

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Aktuálně: Odbory vyhlásily v reakci na vládní úspory stávkovou pohotovost
Zdroj: REFRESHER/David Marcin

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) vyhlásila v pondělí s okamžitou platností stávkovou pohotovost. Oznámil to její předseda Josef Středula po odborářském jednání. Informuje o tom TASR dle informací ČT24.

Jde o reakci na vládní balík úsporných opatření, která mají snížit deficit státního rozpočtu. Odbory kritizují, že s nimi o jednotlivých změnách nikdo nemluvil, Středula zdůraznil, že pro odbory jde o vážnou situaci.

11. května 2023 12:13 Čas čtení 2:57 Dražší alkohol a tabák, levnější léky a knihy. Vláda představila důchodovou reformu a konsolidační balíček (Aktualizováno) Dražší alkohol a tabák, levnější léky a knihy. Vláda představila důchodovou reformu a konsolidační balíček (Aktualizováno)

„Jsme přesvědčeni, že to, co se odehrálo ve čtvrtek, překročilo všechny hranice, které jsme si dokázali představit,“ prohlásil šéf ČMKOS. Vládu se podle jeho slov snažili půl roku přesvědčit, aby s nimi jednala. „Ať už v různých pracovních týmech, nebo přímo s námi, případně na bilaterální bázi, ale nic se neodehrálo,“ přiblížil. Změny vyplývající z úsporných opatření podle něj pocítí zejména zaměstnanci, kterým se zruší několik benefitů.


Premiér Petr Fiala v nedělním pořadu ČT Otázky Václava Moravce prohlásil, že vláda nebude ustupovat žádnému nátlaku. „Přece si nebudeme vynucovat to, že budeme žít na dluh a země se řítí do katastrofy, nějakými stávkami,“ reagoval na možné protesty Fiala. Zdůraznil, že je nutné učinit všechna oznámená opatření, jinak stát zkrachuje.

11. května 2023 15:47 Čas čtení 1:16 Vládní balíček přehledně: DPH, důchody i dálniční známky. Podívej se, co všechno úspory zahrnují Vládní balíček přehledně: DPH, důchody i dálniční známky. Podívej se, co všechno úspory zahrnují

Česká vláda minulý týden představila 58 opatření, jejichž cílem je konsolidovat veřejné finance. V příštím roce by podle Fialy měla snížit schodek státního rozpočtu o 94 miliard korun (přibližně čtyři miliardy eur). Výrazně se seškrtají státní dotace, zvýší se některé daně, zrušeno bude 22 daňových výjimek včetně slevy na studenta či takzvaného „školkovného“. Zdraží roční dálniční známka, znovu se zavede nemocenské pojistné pro zaměstnance či se zvýší odvody živnostníkům. Celý seznam změn nalezneš v našem přehledném článku.

Domů
Sdílet
Diskuse