Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda TASR
15. května 2023 16:31
Čas čtení 1:04

Turecké prezidentské volby rozhodne až druhé kolo, výsledky jsou zatím velmi těsné

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Turecké prezidentské volby rozhodne až druhé kolo, výsledky jsou zatím velmi těsné
Zdroj: Prezidentská kancelář tureckého prezidenta

Ani jeden z velkých kandidátů na tureckého prezidenta, dosavadní hlava státu Recep Tayyip Erdogan a jeho hlavní vyzývatel Kemal Kiličdaroglu, nezískal nutných 50 % hlasů na zisk mandátu v prvním kole, tvrdí tamní i agenturní zdroje.

O příštím tureckém prezidentovi se rozhodne až v druhém kole voleb 28. května, oznámil v pondělí šéf turecké volební komise Ahmet Yener, kterého citovala agentura AP. Zprávu přinesla TASR. 

Prezident Recep Tayyip Erdogan, který vládne v zemi již 20 let, má náskok před svým hlavním soupeřem Kemalem Kiličdarogluem, ale nedosahuje počtu hlasů potřebných pro vítězství už v prvním kole.

15. května 2023 13:00 Čas čtení 0:44 Šéf ruských wagnerovců nabídl Ukrajině, že jí výměnou za ústup z Bachmutu sdělí pozice ruských sil Šéf ruských wagnerovců nabídl Ukrajině, že jí výměnou za ústup z Bachmutu sdělí pozice ruských sil

Podle vyjádření předsedy Nejvyšší volební komise z pondělí odpoledne ukazují předběžné, téměř kompletní výsledky nedělních prezidentských voleb, že Erdogan získal 49,51 procenta hlasů, zatímco jeho hlavního soupeře, opozičního kandidáta Kemala Kiličdaroglua, podpořilo 44,88 procenta voličů. Na třetím místě skončil s 5,17 procenta hlasů pravicový kandidát Sinan Ogan.


Podle Ahmeta Yenera ještě nebylo sečteno 35 874 hlasů odevzdaných v zahraničí, ale ty by už nic nezměnily na tom, že ani jeden z kandidátů nezískal více než 50 procent hlasů potřebných k vítězství už v prvním kole prezidentských voleb.

Recep Tayyip Erdogan
Zdroj: TASR/AP

Oba velcí kandidáti se nebojí druhého kola

Předvolební průzkumy naznačovaly, že by už v prvním kole voleb mohl zvítězit Erdoganův soupeř Kiličdaroglu. Úřadující prezident však nakonec získal více hlasů, než se očekávalo. Jak uvádí The Guardian, Erdogan nesl tyto predikce velmi nelibě; sám se proti nim v pondělí brzo ráno ohradil s tím, že je „národ obelháván“ nesprávnými výsledky. Uvedl však, že by mu rozhodnutí v druhém kole nevadilo.

I jeho vyzývatel Kiličdaroglu se nechal slyšet, že mu nevadí druhé kolo. Údajně je připraven jej vyhrát. „Navzdory všem svým lžím a útokům Erdogan nedosáhl požadovaného výsledku. Nikdo by neměl o volbách mluvit jako o hotové věci. Volby se nevyhrávají z balkónu,“ řekl ve zjevné narážce na místo Erdoganova projevu, který současný prezident Turecka poskytl.

Domů
Sdílet
Diskuse