Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová
15. května 2023 13:00
Čas čtení 0:44

Šéf ruských wagnerovců nabídl Ukrajině, že jí výměnou za ústup z Bachmutu sdělí pozice ruských sil

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Šéf ruských wagnerovců nabídl Ukrajině, že jí výměnou za ústup z Bachmutu sdělí pozice ruských sil
Zdroj: Youtube/reprofoto

Kyjevu byla údajně nabídnuta informace o ruských pozicích, které by pak mohl využít k útoku na ruské síly. Jak jednání dopadlo?

Šéf ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin v lednu nabídl Ukrajině, že jí prozradí pozice ruských jednotek. Výměnou za to požaduje, aby Kyjev stáhl své vojáky od východoukrajinského Bachmutu. Informuje o tom The Washington Post, který odkazuje na uniklé americké dokumenty.

14. května 2023 18:11 Čas čtení 1:06 Zelenskyj: Nezaútočíme na Rusko, nemáme na to čas, sílu ani zbraně Zelenskyj: Nezaútočíme na Rusko, nemáme na to čas, sílu ani zbraně

„Koncem ledna, kdy jeho žoldnéřské jednotky umíraly po tisících v boji o zničené město Bachmut, učinil majitel Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin Ukrajině mimořádnou nabídku,“ komentuje tuto situaci americký deník.

Prigožin si dříve postěžoval na to, že ruská armáda se potýká s problémy s dodávkami munice. Ukrajinským silám tak poradil, aby postupovaly vpřed útokem na hranici Krymu, který Rusko nezákonně anektovalo.

14. května 2023 10:44 Čas čtení 0:37 Zelenského poradce: Další pomoc od Německa znamená porážku Ruska ve válce na Ukrajině Zelenského poradce: Další pomoc od Německa znamená porážku Ruska ve válce na Ukrajině

Nabídku prý Prigožin učinil skrze své kontakty ve vedení ukrajinské vojenské rozvědky, s níž během války potají komunikuje. Jednání o výměně informací za ústup potvrdili deníku také dva ukrajinští činitelé. Kyjev ale údajně nabídku odmítl, protože šéfovi žoldnéřské skupiny nevěří.

Rusko se s Wagnerovou skupinou snaží Bachmut obsadit už řadu měsíců. Boje o Bachmut jsou nejdelší bitvou během více než roční ruské invaze na Ukrajinu. Město nabylo velkou politickou hodnotu. Kyjev tvrdí, že ubránění Bachmutu je klíčové pro udržení ruských vojsk podél celé frontové linie.

Domů
Sdílet
Diskuse