Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Vojtěch Vanda
15. května 2023 18:45
Čas čtení 0:53

V rakouském vlaku se vysílal proslov Adolfa Hitlera. Mezi cestujícími byla i přeživší holokaustu

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
V rakouském vlaku se vysílal proslov Adolfa Hitlera. Mezi cestujícími byla i přeživší holokaustu
Zdroj: Wiki Commons

Tamní dráhy se od incidentu distancovaly, případem se zabývá policie. Vysílání projevu Adolfa Hitlera prý mají na svědomí dvě osoby, které vlakem cestovaly.

Nepříjemný zážitek zažili všichni, kteří cestovali vlakem ÖBB Railjet 661, jenž jel ze St. Pöltenu do Vídně. Z reproduktorů ve vagónech se ozývalo „Sieg Heil“ a několik desítek sekund proslovu Adolfa Hitlera. Část tohoto „hlášení“ zachytil v neděli shodou okolností rakouský poslanec za Zelené David Stögmüller, který ve vlaku seděl. Ten žádal o okamžité vysvětlení.

„V RailJetu č. 661 bylo slyšet v hlášení několik pokřiků ‚Sieg Heil‘! Obsluha vlaku byla naprosto bezmocná. Doufám, že to bude co nejdříve nahlášeno a objasněno!“ uvedl poslanec u svého videa na Twitteru, ve kterém označil Rakouské dráhy. Podle drah se nejedná o první incident, v poslední době se jich objevilo hned několik. Údajně je mají na svědomí dvě osoby.

1. února 2024 9:51 Čas čtení 0:55 KVÍZ: Jaký tvar mají carvingové lyže? Ukaž, jestli jsi opravdový fanoušek zimy KVÍZ: Jaký tvar mají carvingové lyže? Ukaž, jestli jsi opravdový fanoušek zimy

Situace je o to horší, jak údajně informoval Stögmüller, že ve vlaku měla sedět paní, která přežila nacistická zvěrstva v koncentračním táboře. The Guardian zase informoval o tom, že vlakem cestoval i vídeňský rabín Schlomo Hofmeister.

„Přirozeně se od této věci distancujeme,“ uvedly dráhy ve vyjádření pro BBC„a momentálně jsme přesvědčení o tom, že hlášení mají na svědomí lidé, kteří v tomto vlaku cestovali skrze interkom. Celou záležitost jsme nahlásili policii,“ uvedlo ÖBB.

Domů
Sdílet
Diskuse