Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková TASR
28. května 2023 18:15
Čas čtení 0:56

Největší dronový útok od začátku války. Rusové masivně útočili na Kyjev, zemřel civilista

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Největší dronový útok od začátku války. Rusové masivně útočili na Kyjev, zemřel civilista
Zdroj: TASR/AP/Emilio Morenatti

Ukrajinským vzdušným sílám se podařilo sestřelit 52 z celkových 54 dronů Šáhid íránské výroby. Drony v noci na neděli útočily hlavně na Kyjev, ale letecký poplach platil i v dalších regionech Ukrajiny.

Kyjev v noci na neděli čelil největšímu dronovému útoku od začátku ruské invaze. Na ukrajinskou metropoli zaútočilo přibližně 40 bezpilotních kamikadze dronů íránské výroby, uvedli tamní představitelé. Ruská armáda útočila drony zejména na vojenskou a kritickou infrastrukturu v hlavním městě a dalších centrálních regionech Ukrajiny. Informuje TASR na základě zahraničních médií. 

28. května 2023 17:38 Čas čtení 1:11 Afghánka navzdory šikaně Tálibánu vystudovala prestižní univerzitu. Co radikálnímu hnutí vzkázala? Afghánka navzdory šikaně Tálibánu vystudovala prestižní univerzitu. Co radikálnímu hnutí vzkázala?

Bombardování místo oslav

Útok probíhal ve více vlnách, a letecký poplach proto v ukrajinské metropoli trval až pět hodin. „Nepřítel se dnes rozhodl ‚pogratulovat‘ Kyjevanům u příležitosti Dne Kyjeva prostřednictvím svých smrtících dronů,“ napsal na Telegramu šéf vojenské administrativy Kyjeva Serhij Popko. V neděli totiž město slaví 1541. výročí svého založení. Obvykle v tento den lidé chodí slavit do ulic, konají se koncerty a různé další akce.

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko zároveň potvrdil, že při útoku přišel o život jeden civilista – jednačtyřicetiletý muž – a zranění utrpěly další tři osoby. V důsledku útoků i sestřelení dronů vypukl na střeše devítipatrové budovy požár, byla poškozena sedmipatrová budova a začal hořet sklad.

Očekávaná ofenziva

Rusko v květnu zesílilo útoky na Ukrajinu, podle stanice BBC v souvislosti s očekávanou ukrajinskou protiofenzivou. Spekuluje se, že by ji ukrajinská armáda mohla zahájit v dubnu nebo květnu.

Domů
Sdílet
Diskuse