Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
29. května 2023 7:36
Čas čtení 1:40

Turecko dalších pět let povede Erdogan. Volby označil za „nejdůležitější“ v novodobé historii země

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Turecko dalších pět let povede Erdogan. Volby označil za „nejdůležitější“ v novodobé historii země
Zdroj: TASR/AP Photo/Ali Unal

Vítězem druhého kola prezidentských voleb v Turecku se stal dosavadní prezident Recep Tayyip Erdogan.

Erdoganovo vítězství prodlouží jeho dvacetiletou vládu nad Tureckem až do roku 2028. Podle agentury TASR s odkazem na AFP to v neděli večer oznámil šéf tureckého volebního úřadu Ahmet Yener.


„Na základě předběžných výsledků bylo zjištěno, že Recep Tayyip Erdogan byl zvolen prezidentem,“ citovala předsedu Nejvyššího volebního výboru Ahmeta Yenera státní tisková agentura Anadolu.

24. května 2023 15:31 Čas čtení 0:37 V novodobém otroctví žije 50 milionů lidí, ukazuje nová studie V novodobém otroctví žije 50 milionů lidí, ukazuje nová studie

Yener dodal, že podle dosud sečtených hlasů získal Erdogan podporu asi 55,41 procenta voličů, zatímco jeho soupeře, opozičního kandidáta Kemala Kiličdaroglua, volilo 46,59 procenta voličů.


Podle státní tiskové agentury Anadolu výsledky po sečtení téměř 99 procent hlasů ukazují, že Erdogan vede s 52 procenty, zatímco Kiličdaroglu má zatím 48 procent. Téměř stejná čísla zaznamenala i opozici blízká tisková agentura ANKA, poznamenala agentura DPA.

K vítězství Erdoganovi poblahopřáli prostřednictvím sociálních sítích přední světoví politici a představitelé EU a NATO. Americký prezident Joe Biden napsal, že se těší na pokračující spolupráci USA a Turecka „jako spojenců v NATO v bilaterálních otázkách a společných globálních výzvách“.


Francouzský prezident Emmanuel Macron v turecky psaném tweetu uvedl, že Francie a Turecko společně překonají „velké výzvy“, za které označil návrat míru do Evropy, budoucnost Euroasijské aliance a Středozemní moře.

„Těším se na další rozšiřování vztahů mezi EU a Tureckem. Pro EU i Turecko je strategicky důležité pracovat na rozvoji těchto vztahů ve prospěch našich národů,“ uvedla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen.

Erdogan: Občané hlasovali pro „století Turecka“

Erdogan své vítězství označil za triumf demokracie. „Nejsme jedinými vítězi. Vítězem je Turecko, vítězem je naše demokracie,“ řekl.

„Dnes nikdo neprohrál. Vyhrálo všech 85 milionů (občanů). Nyní nastal čas sjednotit se kolem našich cílů a snů,“ řekl Erdogan v projevu k desetitisícovému davu svých příznivců shromážděných před prezidentským palácem v Ankaře.

23. února 2023 18:33 Čas čtení 0:42 Turecké televize dostávají pokuty za kritiku vlády a prezidenta v době zemětřesení Turecké televize dostávají pokuty za kritiku vlády a prezidenta v době zemětřesení

Erdogan považuje volby v roce 2023 za „nejdůležitější“ v novodobé historii země a občané hlasovali pro „století Turecka“. „Pro náš lid musíme pracovat dnem i nocí,“ řekl a zdůraznil, že obnova oblastí postižených zemětřesením ze 6. února zůstane pro vládu hlavní prioritou. Připomněl, že 29. května uplyne 570 let od dobytí Istanbulu osmanským sultánem Mehmetem II.


„Dobytí Istanbulu znamenalo začátek nové éry a konec staré éry,“ řekl Erdogan. „Doufejme, že stejně jako tento klíčový okamžik v dějinách zanechá svou stopu i století Turecka, jehož branou byly tyto volby,“ dodal.


Erdogan ve svém projevu obvinil některá zahraniční média z propagandy. Německé, francouzské a anglické noviny se ho snažily „svrhnout“, ale neuspěly. „Viděli jste špinavé hry,“ řekl.

Domů
Sdílet
Diskuse