Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
3. června 2023 15:39
Čas čtení 0:42

MAPA: Pozor na klíšťata! V celém Česku je jejich aktivita na nejvyšším stupni

Kategorie:
News
Uložit Uložené
MAPA: Pozor na klíšťata! V celém Česku je jejich aktivita na nejvyšším stupni
Zdroj: Pixabay/Nicooografie/volně k užití

Klíšťata se budou vyskytovat v podstatě na celém území Česka.

Připrav si repelent, klíšťata tento víkend nebudou mít slitování. Podle projektu Českého hydrometeorologického ústavu procházíme dny mimořádné aktivity klíšťat, která bude trvat celý víkend. Na začátku týdne se mají od jihu území stáhnout. Kompletní předpovědi najdeš na stránkách ústavu.

3. června 2023 10:57 Čas čtení 1:47 Krev, bezvědomí, modřiny: Zpěvák z Rammstein čelí novým obviněním ze sexuálního napadení Krev, bezvědomí, modřiny: Zpěvák z Rammstein čelí novým obviněním ze sexuálního napadení

„Zvýšení či snížení teploty v daném období, změny ve srážkových úhrnech a v sezónnosti počasí mají velký vliv na vývoj klíšťat a potenciální přenos infekčních onemocnění těmito parazity. Jednotlivé klimatické faktory působí komplexně a ovlivňují jak jejich vývoj, tak populaci jejich hostitelů (primárních přenašečů patogenů), na kterých sají,“ uvádí Český hydrometeorologický ústav.

Klíšťata
Zdroj: ČHMÚ

Počátek sezóny klíšťat podle něj úzce souvisí s průběhem počasí a při krátkých a mírných zimách je nutné počítat s brzkou aktivitou klíšťat. Jejich výskyt vrcholí v květnu, druhý vrchol přichází na podzim. „Obecně se dá říci, že nejlépe klíšťatům svědčí teplé a vlhké prostředí, nejhůře se vypořádávají se suchem,“ píše ČHMÚ.

Klíšťata
Zdroj: ČHMÚ

A jak se připravit na probíhající apokalypsu klíšťat? Nezapomínej používat repelent, a pokud možno nevstupuj volně do listnatých a smíšených lesů, snaž se pohybovat pouze po zpevněných cestách a ráno a večer se pořádně prohlédni.

Domů
Sdílet
Diskuse