Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Vojtěch Vanda ČTK
5. června 2023 v 12:08
Čas čtení 2:02

U Holešova se srazil vlak s kamionem. Zranilo se devět lidí, jeden vážně

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
U Holešova se srazil vlak s kamionem. Zranilo se devět lidí, jeden vážně
Zdroj: HZS Zlínského kraje

V Dobroticích, místní části Holešova na Kroměřížsku, dnes ráno po srážce s nákladním autem vykolejil osobní vlak. Cestovalo v něm zhruba 50 lidí. Devět lidí, kteří při nehodě utrpěli zranění, převezly posádky záchranné služby do nemocnic.

Podle mluvčí krajské záchranné služby Gabriely Netopilové Sluštíkové, která informaci sdělila ČTK, jde většinou o lehká zranění. Mezi zraněnými byl i řidič nákladního auta, dvě děti a podle mluvčího policie Radomíra Šišky i strojvůdce. Odhadovaná škoda na vlaku a trati je 2,5 milionu korun, řekl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.

Provoz na regionální trati 303 mezi Holešovem a Bystřicí pod Hostýnem na Kroměřížsku je přerušen, cestující vozí náhradní autobusy, uvedly České dráhy. Podle mluvčího Správy železnic Jana Nevoly bude trať uzavřená minimálně do 15:00. Mimo kolej je téměř celý vlak, náraz byl silný, řekl ČTK Nevola. „Nevíme v tuto chvíli, v jakém stavu je trať,“ řekl dopoledne Nevola. Předběžnou příčinou je podle něj nepozornost řidiče nákladního auta, vyšetřování ale pokračuje.

Zranění museli do nemocnic, mezi nimi byly děti

Záchranná služba původně informovala o deseti zraněných, dopoledne její mluvčí počet upřesnila na devět. „Čtyři zraněné jsme převáželi do Kroměřížské nemocnice, pět do Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně, z toho jednoho muže na urgentní příjem kvůli mechanismu poranění, kdy nemůžeme vyloučit nějaká další vnitřní vážná zranění. Byly tam dvě děti, 15 a 13 let, které jsme předávali úrazové ambulanci ve Zlíně,“ řekla Netopilová Sluštíková. Podrobnější rozsah zranění účastníků nehody záchranná služba prozatím nezveřejnila.

holešov vlak nehoda
Zdroj: HZS Zlínského kraje

Nehoda se podle mluvčího Drážní inspekce stala krátce před 07:15. Osobní vlak směřující z Rožnova pod Radhoštěm na Vsetínsku do Kojetína na Přerovsku se s nákladním autem srazil na železničním přejezdu u Dobrotic, který je zabezpečen pouze výstražnými kříži. „V důsledku střetnutí osobní vlak vykolejil a nákladní automobil byl převrácen na bok,“ uvedl Drápal. Příčiny a okolnosti nehody podle něj nyní pracovníci Drážní inspekce zjišťují.

23. září 2024 v 7:00 Čas čtení 2:21 Studijní náklady přehledně: srovnali jsme ceny jídla, knihovny i volnočasových aktivit v univerzitních městech Studijní náklady přehledně: srovnali jsme ceny jídla, knihovny i volnočasových aktivit v univerzitních městech

Vlak se s nákladním autem podle policejního mluvčího Šišky srazil na přejezdu ve směru k průmyslovému areálu. „Není to frekventovaná komunikace. Je tady devět zraněných včetně strojvůdce. Dechové zkoušky jak u strojvůdce, tak u řidiče náklaďáku byly negativní,“ řekl ČTK Šiška.

Z kamionu unikly kapaliny

Hasiči, kteří na místě neštěstí také zasahují, vyhlásili v souvislosti s nehodou druhý ze čtyř stupňů požárního poplachu. „Velitel zásahu si na místo povolal evakuační autobus ze stanice ze Zlína. Do něj přestoupili nezranění cestující a autobus je dopravil na jinou vlakovou stanici,“ uvedla na Facebooku mluvčí krajských hasičů Lucie Javoříková.

Po nárazu podle ní z nákladního auta ve větším množství vytekly provozní kapaliny, které hasiči zasypali a zamezili jejich dalšímu úniku. „Vykolejenou vlakovou soupravu zajistili proti dalšímu pohybu,“ uvedla Javoříková. Na místo nehody se podle ní dostavili drážní hasiči z Přerova, kteří si převzali velení.

10. září 2024 v 14:20 Čas čtení 0:37 Co nejvíc rozčiluje Čechy na silnicích? Podívej se, co říká nový průzkum Co nejvíc rozčiluje Čechy na silnicích? Podívej se, co říká nový průzkum

Podle České televize se na odtahu vlaku pracovalo o půl dvanácté dopoledne. Již tehdy se rozhodovali, jakým způsobem jej odtáhnou. Soupravu hasiči každopádně dostali na koleje, tudíž to vypadalo, že bude odtažena po nich. Dle aktualizovaného příspěvku informačního systému Správy železnic s názvem DATEL na Twitteru by mimořádnost na trati mezi Holešovem a Bystřicí pod Hostýnem měla trvat do 15:13.

Domů
Sdílet
Diskuse