Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
9. června 2023 10:15
Čas čtení 1:16

Video pobouřilo český Twitter. Spolužáci, kteří malé Ukrajince plivli do obličeje, se ve čtvrtek omluvili

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Video pobouřilo český Twitter. Spolužáci, kteří malé Ukrajince plivli do obličeje, se ve čtvrtek omluvili
Zdroj: Twitter/@SemSuchar

Ve středu český Twitter pobouřilo video, v němž se malá Ukrajinka natočila, jak na ni útočí dva spolužáci. Když se dívka vůči nenávistným řečem ohradí, jeden z chlapců jí plivne do obličeje. Chlapci se po setkání s rodiči dívce omluvili.

Holčičku na školním výletě šikanovali dva spolužáci. Když zjistili, že je Ukrajinka, začali říkat, že „Ukrajina je ku*va. Ukrajina je blbá. Rusko je lepší. Rusko je silnější“. Když se dívka ohradila a řekla, co si ona o Rusku myslí, schytala plivanec do tváře. 

Video s komentářem a prosbou o radu právního postupu sdílela na Twitteru Anastasiia Sihnaievska, spoluzakladatelka iniciativy Hlas Ukrajiny.

Jednání dětí ukazuje míru xenofobie ve společnosti

V komentářích pod příspěvkem mnoho lidí, včetně veřejně známých osobností, jako například ministra vnitra Víta Rakušana či bývalého ukrajinského velvyslance Yevhena Perebyinise, vyjádřilo holčičce i rodině podporu a jednání chlapců odsoudilo. Několik právníků či advokátních kanceláří nabídlo právní pomoc a sociální služby. Asistenci nabídla i nezisková organizace In Iustitia, která se zabývá právě bojem s předsudečnou nenávistí.

Ve čtvrtek večer bylo podle advokáta Petra Němce již vše vyřešeno. Škola se k incidentu postavila a na setkání s rodiči se oba chlapci za své jednání omluvili. Podle informací Němce nejde, jak někteří naznačovali, o případ, kdy by kluci takové názory přebírali od svých rodičů, šlo zřejmě jen o dětinskou hloupost. 

Domů
Sdílet
Diskuse