Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Kateřina Viková TASR
12. června 2023 9:57
Čas čtení 0:47

USA chtějí znovu vstoupit do UNESCO

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
USA chtějí znovu vstoupit do UNESCO
Zdroj: TASR/AP

Spojené státy znovu vstoupí do Organizace OSN pro vzdělávání, vědu a kulturu (UNESCO), oznámila vláda amerického prezidenta Joea Bidena. Vrátit se do ní chtějí pět let poté, co jeho předchůdce Donald Trump rozhodl o vystoupení.

Ministerstvo zahraničních věcí USA uvedlo, že dopis s návrhem plánu na opětovné přijetí doručilo organizaci sídlící v Paříži koncem minulého týdne. Vstup vyžaduje souhlas členů UNESCO, které by vedení organizace mělo informovat v nejbližších dnech. Informuje o tom TASR.

USA a UNESCO mají turbulentní vztahy

USA dluží této organizaci značnou sumu nedoplatků za členské příspěvky. Americká vláda však v současném rozpočtu vyčlenila 150 milionů dolarů na zaplacení návratu do UNESCO.

Spojené státy a UNESCO mají v posledních čtyřech desetiletích turbulentní vztahy. Během studené války byly předmětem sporů zejména ideologické otázky, v uplynulých letech zase izraelsko-palestinský konflikt.

Bývalý americký prezident Ronald Reagan stáhl USA z UNESCO v roce 1983. O opětovném vstupu rozhodl v roce 2002 tehdejší prezident George W. Bush. Trump oznámil odchod z organizace v roce 2017 s odůvodněním, že je zaujatá proti Izraeli. Izrael se k USA přidal, ukončení členství obou zemí vstoupilo v platnost v lednu 2018.

Členství v organizaci má pomoct strategickému soupeření s Čínou 

V březnu letošního roku náměstek ministra zahraničních věcí John Bass při prezentaci návrhu rozpočtu na další rok řekl, že by opětovný vstup do UNESCO pomohl Washingtonu v globálním soupeření s Čínou, která investovala velké sumy do organizací OSN.

Domů
Sdílet
Diskuse