Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Anna Koucká
15. června 2023 19:00
Čas čtení 0:35

Vysvětlujeme za minutu: Proč celý červen vidíš vyvěšené duhové vlajky?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Vysvětlujeme za minutu: Proč celý červen vidíš vyvěšené duhové vlajky?
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Červen je oficiálně ustanovený jako Pride month, tedy tak zvaný měsíc hrdosti LGBTIQ+ komunity. Znáš ale historické okolnosti, které za jeho vznikem stojí?

Během června na tebe skáčou duhové vlajky ze všech výloh, na internetu i z našeho loga. Je to proto, že červen je měsícem hrdosti LGBTIQ+ lidí. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený REFRESHER News CZ (@refreshernews.cz)


Historické kořeny má Pride month ve Spojených státech. Ještě v šedesátých letech tam totiž docela běžně docházelo k tomu, že policie dělala razie na queer akcích, kde se snažila zabránit „nevhodnému chování“, a za převlékání do ženských šatů hrozilo mužům vězení.

V červnu 1969 si to ale newyorská queer komunita přestala nechat líbit a po násilném policejním zásahu v gay podniku Stonewall Inn vypukly rozsáhlé protesty za práva LGBTIQ+ lidí. Této události ze 28. června 1969 se dodnes říká Stonewallské nepokoje. O rok později se na výročí nepokojů uspořádal vůbec první Pride pochod. 

Pusť si celé reelsko, ve kterém ti Anna Koucká shrne, proč je i v dnešní době důležité si Pride month připomínat.
Domů
Sdílet
Diskuse