Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ema Stanovská
24. června 2023 v 14:00
Čas čtení 1:13

VIDEO: Simulace ukazuje tragickou implozi ponorky Titan. Pasažéři zřejmě zemřeli okamžitě

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Jediným štěstím pasažérů bylo to, že k smrti došlo okamžitě, doslova v milisekundách, tvrdí odborník na potápění David Mearns.

Na TikToku se objevilo video simulace, které zobrazuje, jak mohla vypadat tragická imploze experimentální ponorky Titan, v níž tento týden zahynulo pět lidí. Simulace vznikla na základě popisů bývalé námořní důstojnice Aileen Marii Marty, podle které je taková imploze – tedy prudké vyrovnání tlaků směrem dovnitř – „neuvěřitelně rychlá“. Upozornil na to Unilad.

Odbornice si myslí, že k tragédii mohlo dojít ještě dříve, než si pasažéři ponorky uvědomili, co se děje. Odborník pro potápění David Mearns souhlasně dodal, že jejich jediným štěstím bylo to, že k smrti došlo okamžitě, doslova v milisekundách. Simulace může proto zobrazovat mnohem pomalejší průběh události.

@sincerelybootz For educational purposes: Submarine implosion depiction #titanic#titanicexpedition#ocean#submarine#implosion♬ original sound - Bootz

Experti připustili, že je nepravděpodobné, že by se po tragických událostech našla nějaká těla. Americká pobřežní stráž však nadále pokračuje v pátrání a bude se snažit zjistit, jak, proč a kdy k implozi došlo.

2. května 2024 v 15:42 Čas čtení 0:57 Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie

Plavidlo Titan se ztratilo v neděli a přibližně po hodině a 45 minutách plavby přestalo komunikovat s kanadskou výzkumnou lodí Polar Prince, která jej doprovázela. Americká pobřežní stráž v úterý oznámila, že cestujícím v Titanu dojdou zásoby kyslíku nejpozději ve čtvrtek ve 13:00.

Všichni zahynuli

Cílem 6,7metrové ponorky společnosti OceanGate bylo ponořit se do hloubky 3 800 metrů a prohlédnout si vrak Titaniku. Tento čin byl mimořádně rizikový, protože na světě existuje jen málo plavidel, která jsou schopna ponořit se do hloubky 3 800 metrů uprostřed Atlantského oceánu. Ponorka navíc nebyla prověřena ani certifikována žádným regulačním orgánem.

Pasažéři proto podepsali dokument, na jehož základě berou na vědomí, že výprava v experimentální ponorce může skončit mimořádným úspěchem, ale i smrtí každého z posádky.

Ve čtvrtek večer společnost oznámila, že zahynuli všichni členové posádky, tedy dobrodruh Hamish Harding (58), miliardář Shahzada Dawood (48) se svým synem Sulemanem (19), francouzský námořní potápěč Paul-Henry Nargolet (77) i ředitel společnosti OceanGate Stockton Rush (61).

Domů
Sdílet
Diskuse