Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Kuni Nguyenová
29. června 2023 9:20
Čas čtení 0:47

Důchodová kalkulačka: Jak ovlivní reforma tvoji penzi? Spočítej si, kolik dostaneš

Kategorie:
Ekonomika
Uložit Uložené
Důchodová kalkulačka: Jak ovlivní reforma tvoji penzi? Spočítej si, kolik dostaneš
Zdroj: Pixnio/volně k užití

Jaký dopad bude mít důchodová reforma na konkrétní výši tvého důchodu? Vypočítej si to v kalkulačce.

Jaký by mohl být tvůj teoretický důchod po reformě, kterou vláda představila letos v květnu? Vypočítat si jej můžeš na stránce Kurzy.cz. Stačí zadat následující údaje: aktuální hrubou měsíční mzdu, popřípadě měsíční vyměřovací základ u OSVČ, rok počátku důchodového pojištění, pohlaví, rok narození a počet vychovaných dětí.

Kalkulačka pro výpočet důchodu po reformě

Jak vyplývá z výpočtů, nové důchody by měly být o něco nižší než důchody před reformou. Můžeme si to ukázat na příkladu ženy, která se narodila v roce 1959, vychovala dvě děti, důchodové pojištění začala platit v roce 1978 a měsíčně vydělává 35 tisíc korun hrubého. Měsíční důchod může nyní očekávat ve výši 19 083 Kč. Před reformou by to přitom bylo 20 046 Kč.

Chystaná důchodová reforma je součástí konsolidačního „ozdravného“ balíčku, který má veřejné finance dostat zpět do formy. Růst nových důchodů by se měl zpomalit, navíc by se měl upravit i důchodový věk. Často se na veřejnosti skloňuje 68 let jako věk odchodu do důchodu místo původních 65 let. Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky by však mělo záležet na náročnosti povolání a odpracovaných letech. Vláda chce také více zapojit živnostníky a dohodáře a zpřísnit předčasné důchody, při kterých nebude možné pracovat.

Domů
Sdílet
Diskuse