Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda TASR
30. června 2023 15:48
Čas čtení 1:32

Foto: Takto vypadala násilná střetnutí v Paříži. Vláda zvažuje „všechny možnosti“

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Foto: Takto vypadala násilná střetnutí v Paříži. Vláda zvažuje „všechny možnosti“
Zdroj: Abdulmonam Eassa/Getty Images

Ve spoustě francouzských měst se během včerejší noci protestovalo kvůli policejnímu zásahu v Paříži, který skončil smrtí sedmnáctiletého mladíka. Jak to vypadalo, jsme shrnuli v galerii.

Vše odstartovalo zastřelením sedmnáctiletého mladíka Nahela M. na pařížském předměstí Nanterre při silniční kontrole. Nejedná se o první takový incident, který má francouzská policie na svědomí. Smrt mladíka vyvolala ze čtvrtka na pátek masivní protesty v celé zemi, během nichž bylo zatčeno 667 osob.
 

Hořely radnice, rabovaly se obchody, zavládl chaos. Francouzský prezident Emmanuel Macron svolal krizový štáb, který se sejde i v pátek. 

Jak to vypadalo během včerejší noci, si můžeš prohlédnout v naší galerii.

Čtvrteční pietní akce za Nahela na pařížském předměstí byla taktéž protestem zejména zástupců menšin proti policejnímu násilí.Ve čtvrtek 29. června 2023 po pietní akci za zesnulého Nahela vyrazili lidé do ulic, kde se střetli s policií.Město Nanterre se změnilo v bojovou zónu. Policie se snažila protestující rozehnat slzným plynem a gumovými projektily.Ve městech po celé Francii údajně hlídkovalo 40 tisíc policistů.
Zobrazit galerii
(13)

Po deváté se zastaví MHD


Autobusová a tramvajová doprava v regionu francouzského hlavního města Paříž přestane v pátek po 21:00 jezdit až do odvolání. Oznámil to regionální dopravní úřad IDFM, píše agentura AFP.

K tomuto opatření IDFM přistoupil v zájmu „bezpečnosti svých pracovníků a cestujících“ po útocích na veřejnou infrastrukturu během násilností vyvolaných smrtí 17letého mladíka.

Událost je zachycena na videu, které vyvolalo debatu o chování francouzských policistů v chudých a multietnických čtvrtích. Policista mladíka postřelil do hrudi z bezprostřední blízkosti, když byl v úterý ráno zastaven kvůli dopravnímu přestupku ve městě Nanterre na předměstí Paříže.


K výtržnostem došlo v noci na pátek již třetí noc po sobě i přes rozsáhlá bezpečnostní opatření, v rámci kterých nasadili po celé zemi kolem 40 tisíc policistů a četníků. Francouzská premiérka Élisabeth Borne uvedla, že vláda momentálně zvažuje všechny možnosti pro uklidnění situace.


Při nepokojích od čtvrtka shořelo kolem 1900 aut, přičemž požáry byly založeny i v přibližně 500 veřejných budovách včetně policejních stanic, radnic a úřadů. Podle úřadů muselo plameny likvidovat celkem téměř 10 tisíc hasičů.



Macron: Je zodpovědností rodičů, aby děti zůstaly doma


Francouzský prezident Emmanuel Macron v pátek předčasně opustil summit EU v Bruselu, aby předsedal mimořádnému zasedání vlády v Paříži o probíhajících nepokojích po celé Francii. Rodiče vyzval, aby nedovolili svým dětem účastnit se výtržností, a na sociální sítě apeloval, aby odstranily „nejcitlivější obsah“ související s nepokoji. 


Podle Macrona zhruba třetinu z téměř 900 zadržených výtržníků během uplynulé noci tvořili „mladí nebo velmi mladí lidé“.


„Je zodpovědností rodičů, aby jejich děti zůstaly doma,“ řekl novinářům po zasedání vlády a dodal, že „není věcí státu dělat to za ně“.


Podle něj nepokoje nepřímo podporují i ​​sociální sítě, protože výtržníci se ve velké míře organizují prostřednictvím nich. „Občas máme pocit, že (mladí výtržníci) se na ulicích chovají, jako kdyby byli ve videohrách, které je takto vnitřně otrávily,“ prohlásil francouzský prezident.

Domů
Sdílet
Diskuse