Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Kristýna Dobiášová TASR
30. června 2023 v 13:39
Čas čtení 1:04

Video: Francie je v plamenech. Policie už zadržela 667 osob, Macron se vrací ze summitu

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Video: Francie je v plamenech. Policie už zadržela 667 osob, Macron se vrací ze summitu
Zdroj: TASR/AP Photo/Aurelien Morissard

Během protestů ze čtvrtka na pátek, které vyvolala smrt teenagera zastřeleného policistou při silniční kontrole na pařížském předměstí, bylo ve Francii zadrženo celkem 667 osob. Po třetí noci nepokojů se objevily zprávy o poškozených autech a budovách.

Prezident Emmanuel Macron znovu svolal zasedání krizového kabinetu. Informuje o tom TASR díky zprávě agentury AFP.

Noční nepokoje přišly po čtvrtečním pochodu na památku sedmnáctiletého Nahela M., jehož úterní smrt na pařížském předměstí Nanterre oživila dlouhodobou kritiku práce francouzské policie v chudých a mnohonárodnostních čtvrtích. Policista, který na něj střílel, byl obviněn ze zabití.

Krizový štáb se sejde již podruhé

Elysejský palác v pátek ráno oznámil, že se Macron vrátí předčasně z bruselského summitu EU, aby mohl předsedat krizovému štábu. Ten se sejde již druhý den po sobě.

V několika francouzských městech bylo přes noc nasazeno přibližně 40 tisíc policistů a četníků. V Paříži byly ve čtvrtek večer zastaveny autobusy a tramvaje a na předměstích byl vyhlášen zákaz vycházení.

Navzdory rozsáhlým bezpečnostním opatřením došlo na mnoha místech k nepokojům a násilnostem. V Pau na jihu Francie byl na policejní stanici hozen Molotovův koktejl. V Lille na severu Francie hořela základní škola a okresní úřad a v nedalekém Roubaix se hasiči vrhali „od ohně k ohni“, informuje agentura AFP.

V Marseille policie použila slzný plyn, aby rozehnala skupinu více než 100 lidí, kteří se údajně snažili vytvořit barikády. Na pařížském předměstí Drancy najeli výtržníci vozidlem do nákupního centra, kde rabovali a zakládali požáry.

V sobotu se má konat pohřeb mladého Nahela, očekávají se další nepokoje v ulicích. 

Domů
Sdílet
Diskuse