Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Veronika Dlesková
5. července 2023 v 10:42
Čas čtení 0:48

Chceš pracovat v gastru? Nově si nemusíš shánět potravinářský průkaz

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Chceš pracovat v gastru? Nově si nemusíš shánět potravinářský průkaz
Zdroj: Pexels

Od začátku léta se ruší povinnost vlastnit potravinářský průkaz. Doposud se jím museli prokazovat pracovníci v gastroprůmyslu, kadeřnictvích nebo tetovacích salónech.

Potravinářský průkaz si pracovníci v gastroprůmyslu vyzvedávali u svého praktického lékaře. Zpravidla za jeho vydání zaměstnanec zaplatil mezi dvěma a pěti sty korun. Kromě nižších výdajů s sebou zrušení povinnosti vlastnit potravinářský průkaz přináší i méně byrokracie. „Odbourá se to, že musíte čekat u doktora i několik hodin. A ušetří vám to peníze, které jste za to vyšetření dali. V zásadě se ukazuje, že ta povinnost byla zbytečná,“ uvádí ministr pro legislativu Michal Šalomoun (Piráti). 

Především přes léto měli praktičtí lékaři plné ruce práce s žádostmi o potravinářský průkaz. „V letních měsících bylo žádostí skutečně víc. Byli to třeba brigádníci, co někde občas točí pivo,“ uvádí předseda sdružení praktických lékařů Petr Šonka. 

Zdravotní průkaz pracovníka v potravinářství byl vyžadován nejen od těch, kteří pracovali v gastru. „Jde třeba i o provozovny kadeřnictví, holičství nebo místa, kde je porušována integrita kůže, jako jsou třeba tetovací zařízení. Při kontrolách chyběl jen výjimečně,“ uvedla mluvčí krajské hygienické stanice Jana Böhmová. 

Hygienická opatření platí pořád

Zaměstnanci mají nadále povinnost dodržovat hygienické předpisy. „Provozovatel stravovacích služeb by měl všechny své zaměstnance poučit o tom, že pokud dojde ke změně zdravotního stavu, tak takovou informaci mají nahlásit,“ vysvětluje ředitel odboru ochrany veřejného zdraví ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum.

Domů
Sdílet
Diskuse