Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Martin Adam Pavlík
5. července 2023 19:41
Čas čtení 0:42

Čínský prezident osobně varoval Putina před užitím jaderných zbraní

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Čínský prezident osobně varoval Putina před užitím jaderných zbraní
Zdroj: TASR/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Rusko hrozilo Západu použitím jaderné munice několikrát.

Financial Times píší, že čínský prezident Si Ťin-pching osobně varoval Vladimira Putina před použitím jaderných zbraní na Ukrajině. Učinil tak údajně během březnové návštěvy Kremlu. List se odvolal na několik nezávislých zdrojů.

Jeden z nich prozradil, že ruský prezident byl po setkání zklamaný, protože návštěva Si Ťin-pchinga Rusku prakticky nic nepřinesla. Čína se však přesto vyhýbá kritice Ruska za invazi na Ukrajinu a obviňuje Západ z podněcování konfliktu kvůli dodávkám zbraní Ukrajině.

Spojenci Ukrajiny jsou proto vůči prohlášením čínských představitelů o tom, jak právě oni zastavili nukleární hrozbu, skeptičtí a vnímají to jen jako politickou hru, protože Rusko je partnerem Číny.

Rusko použitím taktických jaderných zbraní vyhrožovalo několikrát od začátku války na Ukrajině. V lednu předseda dolní komory ruského parlamentu Viačeslav Volodin řekl, že podpora Ukrajiny ze strany Spojených států a NATO vrhne svět do „strašné války“.

„Pokud Washington a země NATO dodají zbraně, které budou použity k útokům na civilní města a pokusům obsadit naše území, jak hrozí, povede to k odvetným opatřením s použitím silnějších zbraní,“ řekl, čímž jasně narážel právě na jadernou munici.

Domů
Sdílet
Diskuse