Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radka Klučárová
6. července 2023 9:22
Čas čtení 0:37

Pláže na jihu Chorvatska zaplavily medúzy. Bolestivé rány lidem způsobuje talířovka svítivá

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Pláže na jihu Chorvatska zaplavily medúzy. Bolestivé rány lidem způsobuje talířovka svítivá
Zdroj: Wikimedia Commons, publicdomainpictures

Problém se zamořením mají pláže od města Orašac až ke čtvrti Babin Kuk v Dubrovníku.

Pláže na jihu Chorvatska zamořily medúzy. Turistům v okolí oblíbeného Dubrovníku hrozí při koupání bolestivý úraz, upozorňuje portál tn.cz.

Problém se zamořením mají pláže od města Orašac až ke čtvrti Babin Kuk v Dubrovníku. Medúzy se na pobřeží Jadranu dostaly pravděpodobně z italského pobřeží, kde už do moře instalují záchytné sítě.

Rány se hojí i měsíc

Talířovky svítivé, o kterých je řeč, se obvykle objevují ve skupinách a plavou blízko hladině. Svým vzhledem velmi snadno splynou s prostředím a plavci a plavkyně si jich v moři nemusí všimnout. „Žahnutí je velmi bolestivé a ještě několik dní po kontaktu může zanechat rány. U některých lidí může trvat dokonce až měsíc, než se rána zahojí,“ přiblížila mořská bioložka Ivona Onofro pro portál Danas.

Nepříjemné žahnutí pro člověka navzdory bolesti způsobené silným toxinem nepředstavuje velké nebezpečí. Ránu je dobré propláchnout mořskou vodou a natřít mastí. Ke zmírnění bolesti je vhodné podrážděné místo chladit a případně užít léky zmírňující bolest.

Domů
Sdílet
Diskuse