Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
6. července 2023 10:31
Čas čtení 0:42

Rusku jste pomohli posílit obranu, kritizuje Zelenskyj. Zveřejnil důležitou výzvu pro Západ

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Rusku jste pomohli posílit obranu, kritizuje Zelenskyj. Zveřejnil důležitou výzvu pro Západ
Zdroj: TASR/AP

Ukrajinští představitelé uvedli, že protiofenziva již začala, ale její hlavní výpad má teprve přijít. Oddálily ji pomalé dodávky zbraní.

Pomalé dodávky zbraní podle Zelenského oddálily plánovanou ukrajinskou protiofenzívu a umožnily Rusku posílit svou obranu na okupovaných územích a umístit tam miny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to řekl v rozhovoru pro CNN, který byl odvysílán ve středu. Informuje o tom TASR.


Zelenskyj poděkoval USA, které jsou lídrem v podpoře Ukrajiny. „Řekl jsem jim ale stejně jako evropským lídrům, že bychom svou protiofenzívu chtěli začít dříve a potřebujeme k tomu všechny zbraně a materiál,“ dodal Zelenskyj prostřednictvím tlumočníka.


„Zkrátka, začneme-li později, půjde to pomaleji a budeme mít ztráty na životech, protože všechno bude těžce zaminované,“ řekl. „Dáváme nepříteli čas a příležitost uložit více min a připravit si své obranné linie,“ dodal.

Ukrajině stále chybí zbraně

Ukrajinská armáda v některých částech země podle jeho slov ani nemůže uvažovat nad zahájením útoků, protože nemá příslušné zbraně. Ukrajinští představitelé opakovaně uvedli, že protiofenziva již začala, ale její hlavní výpad má teprve přijít.


Ukrajinský prezident rovněž znovu požádal o dodání amerických stíhaček F-16. Spojené státy svým spojencům povolily začít s výcvikem ukrajinských pilotů. Vyvézt tyto stroje na Ukrajinu jim však ještě nepovolily.

Domů
Sdílet
Diskuse