Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková TASR
7. července 2023 11:04
Čas čtení 1:25

Na čem se dohodli Fiala a Zelenskyj?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Na čem se dohodli Fiala a Zelenskyj?
Zdroj: TASR/AP/Ukrainian Presidential Press Office

Česká republika daruje Ukrajině další útočné helikoptéry a statisíce kusů munice. Bude se také podílet na výcviku ukrajinských pilotů. Po jednání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským to uvedl premiér Petr Fiala, informuje TASR.

Fiala zdůraznil, že podpora Ukrajiny je pro českou vládu zahraničněpolitickou prioritou. Pomoc bude podle něho intenzivně pokračovat ve všech oblastech. Se Zelenským hovořili o konkrétních projektech spolupráce a zástupci ministerstev podepsali také rámcové memorandum o spolupráci v obranném průmyslu.

7. července 2023 7:30 Čas čtení 2:29 Shrnujeme: Zelenskyj v Praze. S kým se ještě sejde a o čem budou jednat? Shrnujeme: Zelenskyj v Praze. S kým se ještě sejde a o čem budou jednat?

Česko daruje letecké simulátory

Aby mohl výcvik pilotů pro letadla F16 probíhat i přímo na Ukrajině, Česko jí poskytne letecké simulátory.

Fiala zároveň připomněl, že ČR od začátku války na Ukrajinu poslala 676 kusů těžké techniky a miliony kusů munice. Tato pomoc bude podle jeho slov nadále pokračovat. „Je obdivuhodné, jak statečně se Ukrajina brání barbarskému útoku Ruska. Jsem rád, že této statečné obraně pomáhají i dodávky české pomoci,“ dodal Fiala.

Česko pomůže i s poválečnou obnovou 

Fiala také zdůraznil, že ČR se intenzivně zapojí do poválečné obnovy Ukrajiny. „Nikdo neví, kdy válka skončí. Ale jsem si jist, že síla a statečnost ukrajinského lidu nakonec ruského agresora porazí,“ prohlásil český premiér.


Poradce pro národní bezpečnost Tomáš Pojar ve čtvrtek uvedl, že by do konce roku mohla Česko navštívit i delegace ukrajinského premiéra Denyse Šmyhala s klíčovými ministry. Důvodem je podle něj zejména to, že ČR má zájem o velké zakázky při poválečné obnově Ukrajiny. Jako příklad uvedl obnovu železnice a metra v Kyjevě a Charkově.

Česko neposkytuje méně pomoci než velké státy

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na tiskové konferenci po jednání s českým premiérem zdůraznil, že Česko neposkytuje nikterak menší pomoc než velké evropské státy. Česko podle něj reaguje velice pružně a včas, což je zapotřebí pro ukončení války rozpoutané Ruskem. Za to Česku poděkoval a další díky směřoval k ochotě ČR účastnit se obnovy Ukrajiny, podpoře vstupu země do EU a NATO i pomoci ukrajinským uprchlíkům.

3. května 2024 16:55 Čas čtení 1:35 Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš? Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš?

Ukrajinský prezident přijel do Prahy ve čtvrtek večer. Ihned po příletu zamířil na Pražský hrad, kde jej přivítal prezident Petr Pavel. V pátek ho čeká setkání s předsedy obou komor parlamentu Milošem Vystrčilem a Markétou Pekarovou Adamovou.

Domů
Sdílet
Diskuse