Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Anna Koucká
10. července 2023 15:19
Čas čtení 0:41

Muž v komentářích urážel Romy. Hrozí mu za to až tři roky za mřížemi

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Muž v komentářích urážel Romy. Hrozí mu za to až tři roky za mřížemi
Zdroj: Unsplash.com

Ústečtí policisté řeší případ muže, který ve veřejné diskuzi na sociálních sítích urážel Romy. Jeho komentáře se možná budou klasifikovat jako trestný čin.

Osmapadesátiletý muž nyní ve zkráceném přípravném řízení čelí podezření z trestného činu „hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob a popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidy“.


Po odvysílání jednoho z pořadů České televize totiž v následné diskuzi na sociálních sítích psal komentáře, ve kterých se dopustit hrubých a urážlivých výroků směřovaných na romskou národnostní menšinu. 

Trestní oznámení přidal další diskutující

K policii se případ dostal na konci dubna poté, co jeden z dalších diskutujících slušně upozornil muže na to, že jeho vyjadřování je krajně nevhodné. Později na něj pak podal trestní oznámení. 


Policii se pak podařilo muže vypátrat a zahájit vyšetřování případu. „Při výslechu a otázce, proč se takto vyjadřoval, uvedl, že byl plný emocí a že se domníval, že to není trestné a že svého vyjádření lituje,“ uvádí policie. 


Muži hrozí v případě prokázání viny trest odnětí svobody až do výše tří let. „Je důležité, aby si veřejnost uvědomila, že tak, jako je jakékoliv obdobné vyjádření v reálném životě trestné, tak stejně trestné je toto vyjádření ve světě virtuálním,“ dodává policie. 

Domů
Sdílet
Diskuse