Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Veronika Dlesková ČTK
11. července 2023 11:11
Čas čtení 1:07

Tropy v Česku: Teplotní rekordy padají už třetí den po sobě, kam až se vyšplhá rtuť teploměru?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Tropy v Česku: Teplotní rekordy padají už třetí den po sobě, kam až se vyšplhá rtuť teploměru?
Zdroj: TASR

V pondělí opět padly na několika místech republiky teplotní rekordy. Slibované bouřky přinesly jen mírné a krátkodobé ochlazení. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před vysokými teplotami platí do středy.

Až do odvolání je v platnosti také výstraha před nebezpečím vzniku požárů. Ojedinělé bouřky podle meteorologů riziko nijak výrazně nesníží. Některé kraje včetně Prahy už zakázaly kouření a rozdělávání ohně na rizikových místech, jako jsou lesy, parky či okolí skladů sena a slámy.

8. července 2023 10:00 Čas čtení 0:35 ČHMÚ varuje: V Česku bude až 36 stupňů, hrozí požáry ČHMÚ varuje: V Česku bude až 36 stupňů, hrozí požáry

Teplotní rekordy padají už třetí den po sobě. V pondělí bylo nejtepleji v Plzni-Bolevci, kde naměřili 36,5 stupně Celsia. Nové rekordy zaznamenalo 25 ze zhruba 160 měřicích stanic. Na mnoha místech se teploty vyšplhaly přes hranici 35 stupňů. 

Horký bude celý tento týden, hlavně jeho začátek a konec. V noci na středu se objeví bouřky, déšť a přeháňky. V západní polovině Čech se v bouřkách mohou vyskytnout zejména silnější nárazy větru, krátkodobý intenzivní déšť, případně i kroupy. Přes den bude oblačno až zataženo, místy přechodně polojasno. Nejvyšší denní teploty se vyšplhají ke 32 stupňům Celsia. 

Meteorologové varují před vysokými teplotami, které mohou být nebezpečné především pro seniory, nemocné lidi nebo zvířata. Odborníci upozorňují, že lidské tělo potřebuje ve vedrech až čtyřikrát víc vody, vypotit může až deset litrů za den. 

11. července 2023 6:00 Čas čtení 5:03 Tipy na nejlepší retro koupaliště: Tady na tebe dýchne první republika i socialismus. A vstupné je za hubičku! Tipy na nejlepší retro koupaliště: Tady na tebe dýchne první republika i socialismus. A vstupné je za hubičku!

„Tělo se snaží udržet svou teplotu na přijatelné úrovni pomocí potu, který odpařuje, a tím se ochlazuje. Zvyšuje se riziko dehydratace, která může vést ke křečím, nevolnosti až zvracení, bolestem hlavy nebo poruchám zraku,“uvedla fyzioterapeutka Iva Bílková. Odborníci doporučují především omezit pohyb na sluníčku a dodržovat pitný režim. 

Domů
Sdílet
Diskuse