Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Veronika Dlesková Anna Koucká
12. července 2023 11:05
Čas čtení 1:12

Zemřel Milan Kundera, světoznámému spisovateli bylo 94 let

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Zemřel Milan Kundera, světoznámému spisovateli bylo 94 let
Zdroj: GETTY IMAGES/Sophie Bassouls

Ve věku 94 let zemřel česko-francouzský spisovatel Milan Kundera. Mezi jeho nejznámější knihy patří Žert, Monology nebo Nesnesitelná lehkost bytí.

Spisovatel Milan Kundera zemřel ve věku 94 let ve Francii, kde žil od roku 1975. Českému rozhlasu to potvrdila Kunderova manželka Věra. Podle ní Kundera zemřel v úterý v pět hodin odpoledne. 

Brněnský rodák je jedním z mála českých spisovatelů, kteří se proslavili po celém světě. Po boku Havla a Kafky se stal jedním z nejvíce mezinárodně uznávaných spisovatelů českého původu. Studoval pražskou filozofickou fakultu a FAMU, kde později i vyučoval. 

Kundera žil ve Francii od roku 1975, kam emigroval poté, co byli on i jeho žena propuštěni z práce a bylo mu v Československu znemožněno publikovat. Českého občanství byl zbaven o čtyři roky později, v roce 1979. To mu bylo navráceno až v roce 2019. 


Od češtiny k francouzštině 

Kundera psal své texty původně česky, později francouzsky. K překladům svých knih byl rezervovaný, a to především do své mateřštiny. Zatímco překlady do jiných jazyků pouze pečlivě kontroloval, do češtiny si je chtěl překládat sám. Od poloviny osmdesátých let neposkytoval Kundera rozhovory a mediálního zájmu se stranil.

25. dubna 2024 13:00 Čas čtení 0:12 KVÍZ: Vyznáš se v milostných párech ze slavných knih? KVÍZ: Vyznáš se v milostných párech ze slavných knih?

V den Kunderových 94. narozenin, 1. dubna 2023, byla v Moravské zemské knihovně v Brně slavnostně otevřena Knihovna Milana Kundery s více než 3000 autorskými publikacemi, archivem přijetí jeho tvorby v podobě kritik a částí listinného archivu Kunderovy korespondence. 



Vzkaz z Paříže


Milan Kundera byl bezpochyby spisovatel světového významu. Oslovoval a stále oslovuje nesčetné čtenáře, napříč generacemi. Uvědomil jsem si to mimo jiné v okamžiku, kdyz na výstavě jeho kreseb v Českém centru v Paříži přišla natáčet íránská exilová televize. Redaktorka znala celé jeho dílo. S Milanem Kunderou odchází výrazný symbol českého 20. století," řekl pro Refresher ředitel Českého centra v Paříži Jiří Hnilica. 

Domů
Sdílet
Diskuse