Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Veronika Dlesková
14. července 2023 v 17:45
Čas čtení 0:51

Chystáš se na střední školu? Od příštího roku si budeš moci podat tři přihlášky

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Chystáš se na střední školu? Od příštího roku si budeš moci podat tři přihlášky
Zdroj: TASR/Dano Veselský

Vládní koalice se shodla na změně legislativního návrhu, podle kterého si studenti hlásící se na střední školy s maturitou budou moci podat až tři elektronické přihlášky. Návrh má podporu i u opozičních hnutí ANO a SPD.

Uchazeči a uchazečky si budou nově volit tři školy, jež seřadí podle toho, na které z nich by studovali nejraději. Po přijímacích zkouškách budou automaticky zařazeni na školu s vyšší prioritou, na kterou se dostali. Výsledky přijímacích zkoušek se studenti dozví do měsíce od provedení testu. 

13. července 2023 v 15:10 Čas čtení 0:54 Vláda schválila sjednocení nabíječek na USB-C Vláda schválila sjednocení nabíječek na USB-C

Nově se zruší odvolací řízení, které celý proces prodlužovalo. V reálném čase bude známo, jak plné kapacity mají jednotlivé školy a kde případně zůstává volno. „Potvrdili jsme si, že chceme jít touto cestou. Už není čas o tom dále diskutovat. Vše je připraveno poměrně detailně, i to, jak se to bude promítat do zákona,“ uvedla poslankyně Renáta Zajíčková, odbornice na školství ODS.

Poslanci diskutovali i o možnosti, že by si studenti mohli podávat více přihlášek než tři. „Zatím to necháme na třech, vyhodnotíme to příští rok a uvidíme, zda to můžeme ještě zvýšit,“ uvedl poslanec za TOP 09 Pavel Klíma. 

29. června 2023 v 6:00 Čas čtení 5:25 Češka, co se dostala na Cambridge, vybírá milion na první rok. Zvládne to každý, nejdůležitější je nadšení, říká o přijímačkách Češka, co se dostala na Cambridge, vybírá milion na první rok. Zvládne to každý, nejdůležitější je nadšení, říká o přijímačkách

Změnu legislativního návrhu chce koalice do sněmovny poslat co nejdříve, a to formou poslaneckého návrhu, pod kterým by byly podepsané všechny strany včetně obou opozičních. Změna by měla platit od příštího roku. 

Domů
Sdílet
Diskuse