Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová
13. července 2023 v 15:10
Čas čtení 0:54

Vláda schválila sjednocení nabíječek na USB-C

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Vláda schválila sjednocení nabíječek na USB-C
Zdroj: Shutterstock/Alice Rodnova

Norma EU se přenáší do českého prostředí. Cílem je snížit elektronický odpad.

Na dobití všech telefonů či tabletů bude od prosince 2024 stačit jediná nabíječka, v dubnu 2026 se sjednotí také nabíjecí zařízení pro laptopy. Počítá s tím česká vláda, která schválila sjednocení nabíječek, budou se používat výhradně kabely a zdířky typu USB-C. Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) o tom informoval ve čtvrtek na svém Twitteru.

13. července 2023 v 13:04 Čas čtení 0:41 Letadlo muselo nouzově přistát kvůli nezvladatelnému cestujícímu. Byl nespokojený s podávaným jídlem Letadlo muselo nouzově přistát kvůli nezvladatelnému cestujícímu. Byl nespokojený s podávaným jídlem

K novému mobilnímu telefonu podle Hladíka nebude nutné dodávat rovnou i nabíjecí zařízení. „Lidé si ho tak pořídí jen v případě, kdy ho opravdu potřebují, a tím se sníží i elektronický odpad. Pro většinu zařízení bude nařízení platné od prosince 2024, pro laptopy od dubna 2026,“ uvedl ministr.

Jak jsme tě dříve informovali, norma je součástí předlohy, kterou předloni schválil Evropský parlament. Směrnice předpokládá, že výrobci budou od podzimu 2024 používat výhradně nabíjecí port USB-C. V budoucnu bude stačit na nabíjení mobilů, tabletů, čteček, digitálních fotoaparátů, bezdrátových sluchátek, myší a reproduktorů nebo ovladačů k herním konzolím.

Sjednocení nabíječek řešila komise v uplynulých letech s výrobci. Směrnice získala podporu i přes nesouhlas dominantního výrobce Apple, který dlouhodobě používá vlastní systém konektorů.

Domů
Sdílet
Diskuse