Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Veronika Dlesková
17. července 2023 14:56
Čas čtení 0:28

Čeští meteorologové jsou klíčoví pro bezpečnost státu, dostanou vlastní zákon

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Čeští meteorologové jsou klíčoví pro bezpečnost státu, dostanou vlastní zákon
Zdroj: ČHMÚ

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) bude nově řízen zákonem. Shodla se na tom Bezpečnostní rada státu.

ČHMÚ bude nově spadat pod Ministerstvo životního prostředí. Meteorologové jsou totiž podle Bezpečnostní rady státu klíčoví pro bezpečnost České republiky. „Ústav patří mezi klíčové prvky bezpečnosti nejen v případě krizových situací spojených například s přírodními katastrofami, ale též v případě jiných typů ohrožení státu,“ uvedla mluvčí Ministerstva životního prostředí Lucie Ješátková.

17. července 2023 13:14 Čas čtení 2:25 Tvým prarodičům se v lednu zvýší průměrné důchody asi o 400 korun Tvým prarodičům se v lednu zvýší průměrné důchody asi o 400 korun

Aktuálně má ČHMÚ právní status příspěvkové organizace spadající pod působnost MŽP. Podle Bezpečnostní rady státu je ale nutné činnost ústavu legislativně zakotvit. 

Pro běžné občany se návrhem nic nezmění. Některé informace však budou dostupnější než dříve. „Ambicí je v co možná nejvyšší míře digitalizovat výstupy z činností státní hydrometeorologické služby tak, aby byly dostupné způsobem umožňujícím dálkový přístup,“ vysvětlil ředitel úseku meteorologie a klimatologie ČHMÚ Libor Černikovský.

Domů
Sdílet
Diskuse