Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Kateřina Viková
31. července 2023 v 19:00
Čas čtení 1:01

Podívej se, jak bude vypadat nové nádraží Praha-Bubny, hotové má být už za dva roky

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Podívej se, jak bude vypadat nové nádraží Praha-Bubny, hotové má být už za dva roky
Zdroj: Správa železnic

Správa železnic zveřejnila vizualizace nádraží v Bubnech, v okolí má vzniknout zcela nová čtvrť. Nová nádražní budova má ale vzniknout už do roku 2025.

V Bubnech by do roku 2040 měla vzniknout obrovská nová čtvrť, kterou propojí i nová železniční trať. Nejdříve ale na místě vznikne nová nádražní budova, stanice Praha-Bubny by měla být dokončena už za dva roky. Správa železnic stavbu zahájila na začátku letošního roku a nyní zveřejnila i její nové vizualizace.

nádraží Praha-Bubnynádraží Praha-Bubnynádraží Praha-Bubnynádraží Praha-Bubny
Zobrazit galerii
(7)

„Práce na bubenské nádražní budově pokračují podle plánu. Stavbaři provádějí vrty a pracují na podkladních betonech,“ uvedl spolu s bližší podobou stavby na svém Twitteru generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

Moderní nádraží zlepší dostupnost

Moderní nádraží, které navrhlo studio Jakub Cigler architekti, bude propojeno s městem a umožní snadný přestup na metro i tramvaj.

V úseku Praha-Bubny a nově vzniklé zastávce Praha-Výstaviště bude nová zcela elektrifikovaná dvoukolejná trať, která nahradí původní jednokolejnou. Stávající stanice Praha-Bubny se navíc posune blíž ke stanici Vltavská, čímž vznikne přímý přestup na metro linky C i na tramvaj. I část železniční tratě, která povede převážně po nadzemní estakádě, by měla být uvedena do provozu už za dva roky. 

Kromě nádraží i Památník ticha, byty a administrativní budovy

Na výstavbu nádraží by mala pozvolně navázat také rekonstrukce původního nádraží, které se promění v Památník ticha. Bude připomínat, že odsud během druhé světové války odjelo na smrt na padesát tisíc lidí.

9. října 2024 v 15:00 Čas čtení 4:31 Praha zbořená. Podívej se na ikonické stavby, které už dnes v našem hlavním městě nenajdeš Praha zbořená. Podívej se na ikonické stavby, které už dnes v našem hlavním městě nenajdeš

Bubny jsou ale také největším pražským brownfieldem, tedy nezastavěným územím přibližně o velikosti Starého Města. Kolem roku 2040 by měla být dokončená čtvrť, kde vznikne jedenáct tisíc nových bytů a administrativní centrum se dvaceti devíti tisíci pracovními místy. Proměnu celého území odstartovala soutěž na Vltavskou filharmonii, která vznikne na břehu řeky. 

Vltavská filharmonie
Zdroj: Vltavská filharmonie
Domů
Sdílet
Diskuse