Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
31. července 2023 v 19:00
Čas čtení 1:01

Podívej se, jak bude vypadat nové nádraží Praha-Bubny, hotové má být už za dva roky

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Podívej se, jak bude vypadat nové nádraží Praha-Bubny, hotové má být už za dva roky
Zdroj: Správa železnic

Správa železnic zveřejnila vizualizace nádraží v Bubnech, v okolí má vzniknout zcela nová čtvrť. Nová nádražní budova má ale vzniknout už do roku 2025.

V Bubnech by do roku 2040 měla vzniknout obrovská nová čtvrť, kterou propojí i nová železniční trať. Nejdříve ale na místě vznikne nová nádražní budova, stanice Praha-Bubny by měla být dokončena už za dva roky. Správa železnic stavbu zahájila na začátku letošního roku a nyní zveřejnila i její nové vizualizace.

nádraží Praha-Bubnynádraží Praha-Bubnynádraží Praha-Bubnynádraží Praha-Bubny
Zobrazit galerii
(7)

„Práce na bubenské nádražní budově pokračují podle plánu. Stavbaři provádějí vrty a pracují na podkladních betonech,“ uvedl spolu s bližší podobou stavby na svém Twitteru generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

Moderní nádraží zlepší dostupnost

Moderní nádraží, které navrhlo studio Jakub Cigler architekti, bude propojeno s městem a umožní snadný přestup na metro i tramvaj.

V úseku Praha-Bubny a nově vzniklé zastávce Praha-Výstaviště bude nová zcela elektrifikovaná dvoukolejná trať, která nahradí původní jednokolejnou. Stávající stanice Praha-Bubny se navíc posune blíž ke stanici Vltavská, čímž vznikne přímý přestup na metro linky C i na tramvaj. I část železniční tratě, která povede převážně po nadzemní estakádě, by měla být uvedena do provozu už za dva roky. 

Kromě nádraží i Památník ticha, byty a administrativní budovy

Na výstavbu nádraží by mala pozvolně navázat také rekonstrukce původního nádraží, které se promění v Památník ticha. Bude připomínat, že odsud během druhé světové války odjelo na smrt na padesát tisíc lidí.

10. září 2024 v 14:20 Čas čtení 0:37 Co nejvíc rozčiluje Čechy na silnicích? Podívej se, co říká nový průzkum Co nejvíc rozčiluje Čechy na silnicích? Podívej se, co říká nový průzkum

Bubny jsou ale také největším pražským brownfieldem, tedy nezastavěným územím přibližně o velikosti Starého Města. Kolem roku 2040 by měla být dokončená čtvrť, kde vznikne jedenáct tisíc nových bytů a administrativní centrum se dvaceti devíti tisíci pracovními místy. Proměnu celého území odstartovala soutěž na Vltavskou filharmonii, která vznikne na břehu řeky. 

Vltavská filharmonie
Zdroj: Vltavská filharmonie
Domů
Sdílet
Diskuse