Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák ČTK
5. srpna 2023 v 16:30
Čas čtení 1:12

V Česku padl nový rekord. Stovky lidí jedly u obrovského stolu přes skoro celé náměstí

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
V Česku padl nový rekord. Stovky lidí jedly u obrovského stolu přes skoro celé náměstí

Stovky lidí, místní speciality a česko-německý piknikový stůl táhnoucí se přes náměstí. Takto to vypadalo v Domažlicích, kde padl nový český rekord.

Domažlice si minulý týden vysloužily zápis do české knihy rekordů, když na tamním náměstí vyrostl nejdelší česko-německý piknikový stůl. Akce se zúčastnily stovky lidí, informuje ČTK.

Unikátní stůl vedl prostředkem náměstí od Dolejší brány až k Domažlické věži. V jednu chvíli spolu u jednoho stolu sedělo až 383 lidí z obou stran hranice, která se nachází nedaleko města. Někteří účastníci dorazili dokonce v tradičních krojích. Akci uspořádala organizace Ackermann-Gemeinde při německé katolické církvi, jejímž cílem bylo uspořádat sousedské setkání v blízkosti česko-německého pomezí.

domažlice
Zdroj: ČTK / Chaloupka Miroslav

Na stole nechybělo množství místních specialit, jako jsou chodské koláče, buchty, bavorské preclíky, čerstvě napečené housky a perníky, klobásky či šunky. Před začátkem samotného pikniku se v domažlickém kostele konala mše. Pro návštěvníky byla otevřena také výstava v Kulturním centru pivovar. 

Podle jednatelky Ackermann-Gemeinde Marie Neudörfl se do Domažlic sjeli lidé nejen z příhraničí, ale i ze vzdálených oblastí, jako je Brno či Münster. Samotné pořadatele množství účastníků evidentně překvapilo. „Lidí tady je ještě víc, různě přicházejí, sedají si a zase odcházejí, ale v jednu chvíli, kdy jsme počítali, jich bylo u stolu 383,“ uvedl pro ČTK Tomáš Hrábek z pelhřimovské Agentury Dobrý den, která spravuje českou databázi rekordů.

25. července 2024 v 7:00 Čas čtení 5:15 Toto jsou nejlepší second handy v Praze. Najdeš tu trendy Diesel kousky, Pradu i lokální brandy jako Skedda Toto jsou nejlepší second handy v Praze. Najdeš tu trendy Diesel kousky, Pradu i lokální brandy jako Skedda

Akce se zúčastnil také ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN), který je přesvědčený o dobrých vztazích mezi Němci a Čechy na Domažlicku. „Tahle akce to krásně ukazuje, je to naprosto přirozené, spontánní. Mám velkou radost vidět, že speciálně na takových akcích se ukazuje, že ty jizvy se už zacelily a že to strašení německou otázkou snad už nebude v české politice nikdy fungovat,“ řekl ČTK Dvořák.

Domů
Sdílet
Diskuse