Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Kateřina Viková ČTK
6. srpna 2023 13:46
Čas čtení 1:37

Letošní Prague Pride nabídne přes 180 akcí. Na co všechno se můžeš těšit?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Letošní Prague Pride nabídne přes 180 akcí. Na co všechno se můžeš těšit?
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Festival hrdosti LGBT+ lidí Prague Pride nabídne od 7. do 13. srpna na několika místech Prahy přes 180 akcí. Chybět nebude průvod, který 12. srpna vyjde z Václavského náměstí na Letnou. Tématem 13. ročníku jsou tradice a jejich význam pro společnost.

Festival hrdosti leseb, gayů, bisexuálů, trans a queer lidí (LGBT+) se i letos vrací do hlavního města s mottem „Tradičnější, než si myslíte“.

„Pojďte s námi objevovat zašlé tradice, svrhávat opresivní narativy a zakládat tradice nové. To vše v rámci více než 180 akcí,“ lákají oficiální webové stránky. Kompletní program si můžeš prohlédnout zde.

Festivalové akce se odehrají na Střeleckém ostrově, mezigenerační program v sídle organizace Život 90 v ulici Karoliny Světlé, výstavy queer umělců budou v kavárně Langhans. Novinkou je Pride Café v kavárně Dorado Coffee na Betlémském náměstí, kam se soustředí program pro zahraniční účastníky. Poprvé se letos uskuteční také noční hudební produkce v zapomenutých podzemních prostorách v KKafe na Střeleckém ostrově.

29. července 2023 8:30 Čas čtení 0:23 KVÍZ: Poznáš vlajky LGBTQ+ lidí? KVÍZ: Poznáš vlajky LGBTQ+ lidí?

Pride podporu politiků má, manželství pro všechny ne

Zahájení festivalu v Pride village na Střeleckém ostrově se 7. srpna zúčastní ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti). Záštitu festivalu udělili například ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) či předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Ve Sněmovně je před druhým čtením návrh na uzákonění manželství i pro homosexuály, ale také ústavní zakotvení ochrany manželství jako svazku muže a ženy. Homosexuální partneři by podle novely navržené skupinou poslanců KDU-ČSL požívali prakticky stejná majetková a sociální práva jako manželé. Předloha opomíjí rodičovská práva, na což také upozorňuje předběžné vládní stanovisko pro zákonodárce. Revizi registrovaného partnerství je možné podle vládních legislativců pokládat za správný krok směrem k narovnání práv LGBT+ lidí, ovšem nedostatečný.

Vrcholem duhového týdne akcí bude tradičně průvod

Praha vyvěsí od 7. do 13. srpna při příležitosti Prague Pride na budově Nové radnice na Mariánském náměstí a na Škodově paláci v Jungmannově ulici duhové vlajky. Metropole také akci jako každoročně finančně podpořila. Podle radního Adama Zábranského (Piráti) radní schválili, že podpora bude v obdobném rozsahu jako v minulých letech.

18. července 2023 13:48 Čas čtení 1:26 Praha letos osekala podporu Prague Pride. Podle Svobody je dostatečná Praha letos osekala podporu Prague Pride. Podle Svobody je dostatečná

Vrcholem programu bude jako každoročně takzvaný duhový průvod, kterého se účastní desítky tisíc lidí. Z Václavského náměstí dojde na Letenskou pláň, kde bude program pokračovat. V průvodu z ekologických důvodů opět nepojedou auta se spalovacími motory ani taneční vozy napájené generátory.

Festival Prague Pride s průvodem se konal poprvé v srpnu 2011. Tehdy vyvolal bouřlivé protesty konzervativců. V dalších letech protestní akce postupně slábly. Ale například v roce 2019 skupinka lidí zapálila symbol LGBT komunity v centru Prahy na mostě Legií, kde byly duhové vlajky připevněné na pouličních lampách. V letech 2020 a 2021 se duhový průvod nemohl konat kvůli covidové pandemii, loni se ho zúčastnilo až 60 000 lidí.

Domů
Sdílet
Diskuse