Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Kateřina Viková
18. července 2023 13:48
Čas čtení 1:26

Praha letos osekala podporu Prague Pride. Podle Svobody je dostatečná

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Praha letos osekala podporu Prague Pride. Podle Svobody je dostatečná
Zdroj: TASR/AP/Michal Dyjuk

Primátor Prahy Bohuslav Svoboda (ODS) udělil záštitu festivalu Prague Pride. Podle organizátorů ale z jeho rozhodnutí město nenaváže na některé symbolické kroky z minulosti – například duhové vlajky v ulicích. Svoboda tvrdí, že podpora je dostatečná.

„Z rozhodnutí primátora bohužel letos město nenaváže na některé významné symbolické kroky, za nimiž jeho vedení stálo v minulosti. Praha tak letos nevyvěsí v ulicích duhové vlajky, neosvítí Petřínskou rozhlednu duhovými barvami ani nepřemaluje přechod na Mariánském náměstí naduhovo, neproběhne také slavnostní událost k vyvěšení duhové vlajky na budově magistrátu,“ píší zástupci festivalu v tiskové zprávě.

V přístupu magistrátu se nic nezměnilo, vlajky budou, říká Svoboda

Podle primátora hlavního města Bohuslava Svobody (ODS) se však v přístupu magistrátu nic nezměnilo. „Vlajky budou vyvěšeny na všech magistrátních budovách, tak jsem se s nimi domlouval, pokud říkají něco jiného, nevím o tom,“ řekl Refresheru Svoboda.

29. dubna 2024 10:27 Čas čtení 0:38 Pozor na požáry. Meteorologové vydali novou výstrahu Pozor na požáry. Meteorologové vydali novou výstrahu

Organizace pořádající Prague Pride dostala od magistrátu symbolickou záštitu i finanční výpomoc s tím, že magistrát na akci nepodpoří propagační a komerční subjekty, které budou v rámci akce působit. „Ta akce má vyjádřit naši solidaritu s tím, že všichni máme stejná práva a stejné hodnoty. Není to věc, která by mohla být podkládána ekonomickými aspekty,“ dodává Svoboda.

Magistrát chce na Pridu šetřit?

Ale další symbolické podpůrné kroky magistrát letos neučiní, a proto čelí kritice. Například Petřínská rozhledna letos nebude svítit duhovými barvami. Podle Svobody je důvod „ryze ekonomický“. Debatou na Radě hlavního města Prahy ale tento bod neprošel, protože podle Svobody tento požadavek vznikl až při rozhovoru s organizátory pochodu a nebyl definován závazně. Festival má podle něj dostatečnou podporu.

Svoboda hlasoval pro postup ústavního zakotvení manželství jako svazku muže a ženy do druhého čtení, zároveň byl však prvním primátorem, který udělil záštitu festivalu Prague Pride v roce 2011, kdy se konal prvně, a za svým krokem stál i přes kritiku z vedení vlastní strany. 

Domů
Sdílet
Diskuse