Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
18. srpna 2023 13:58
Čas čtení 1:31

Kazmova soutěž o miliony: Může jít o nekalou obchodní praktiku. Když se rozhodne, že ti peníze nedá, nepomůže ani žaloba

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Kazmova soutěž o miliony: Může jít o nekalou obchodní praktiku. Když se rozhodne, že ti peníze nedá, nepomůže ani žaloba
Zdroj: Zakopaljsemauto/propagační materiál

Součástí filmu ONEMANSHOW: The Movie Kamila Bartošky je soutěž o milion dolarů. První nadšenci se pokoušejí o rozluštění šifry, která vede k výhře zmíněné částky. Podmínky soutěže, jak Refresheru potvrdil právník, jsou však dost netransparentní.

K lístku do kina na zmíněný film dostane omezený počet návštěvníků i speciální kartu. Ta slouží k otevření trezoru s výhrou, který na pražském Výstavišti střeží ochranka. 

16. srpna 2023 16:00 Čas čtení 2:55 A teď vážně. Je jedno, o čem Kazmův film je, tenhle hazard je i pro děti (Glosa) A teď vážně. Je jedno, o čem Kazmův film je, tenhle hazard je i pro děti (Glosa)

Kód k otevření sejfu se skrývá ve filmu. Když pomocí indicií odhalíš správnou kombinaci, pomocí karty trezor otevřeš. Jedna z karet je navíc automaticky výherní, a není tedy nutné šifru rozluštit ani nic zadávat. Na správné zadání hesla a otevření trezoru má však každý pouze jeden pokus. Pak je karta neplatná. 

Ani žaloba nepomůže

Podle právníka Jiřího Maršála, který pro Refresher analyzoval podmínky, celá soutěž funguje, lidově řečeno, na „dobré slovo“. „Pořadatelé si v podmínkách výslovně vyhrazují, že na vyplacení výhry není právní nárok a nelze ji vymáhat soudně.“ Když se tedy rozhodnou, že své slovo nedodrží a výherce peníze nedostane, nemůže se soutěžící nijak bránit. „Pokud pořadatelé z jakéhokoli důvodu odmítnou výhru vyplatit, výherce se svého milionu dolarů nedočká a nedomůže se jej ani žalobou,“ vysvětluje Refresheru Maršál. 

17. srpna 2023 18:00 Čas čtení 0:58 Kazma: Tenhle rozhovor je úplně v p*deli Kazma: Tenhle rozhovor je úplně v p*deli

Soutěžící si podle Maršála mají dát pozor i na další úskalí v pravidlech. Aby se divák*divačka stal*a výhercem, musí šifru vyluštit konkrétním postupem, který pořadatelé dopředu určili. „Ani soutěžící, který otevře sejf, tedy ještě nemá vyhráno. Pokud pořadatelé usoudí, že k řešení šifry dospěl jiným než požadovaným způsobem, výhru nezíská,“ popisuje právník.

Pořadatelé by mohli dostat tučnou pokutu

O výhru tě může připravit také vzájemná spolupráce nebo když si vypomůžeš například nástroji umělé inteligence. Dle podmínek je výhercem pouze ten, kdo šifru rozluští vlastními silami, v jiných případech můžeš být ze soutěže vyřazen*a, a to i pokud pořadatel bude mít jen podezření, že jsi něco takového udělal*a.

Pokud ti je méně než 18 let, musíš s sebou taky pořád nosit souhlas zákonného zástupce s účastí v soutěži, což může organizátor kdykoliv kontrolovat. Když ho nemáš, jsi vyloučen*a.

Jakou obranu tedy mají soutěžící, pokud pořadatelé své slovo nedodrží a odmítnou výherci vyplatit slibovaný milion dolarů? Podle Maršála, který působí v advokátní kanceláři Dentons Europe CS LLP, by se mohlo jednat o nekalou obchodní praktiku. „Soutěžící, kteří zakoupili vstupenku na film právě proto, aby se zapojili do soutěže, by případně mohli požadovat vrácení peněz za vstupenku do kina, nebo alespoň přiměřenou slevu, do 90 dnů od jejího zakoupení. Pořadatelům soutěže by navíc hrozila pokuta od České obchodní inspekce, a to až do výše několika milionů korun,“ uzavírá právník. 

Domů
Sdílet
Diskuse