Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
TASR
26. srpna 2023 v 12:00
Čas čtení 0:59

Je za tím Putin? Běloruský lídr Lukašenko promluvil o smrti Prigožina

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Alexander Lukašenko prohlásil, že wagnerovci se stále shromažďují v Bělorusku, kde zůstanou i po zprávách o Prigožinově smrti. Putin podle něj za smrtí šéfa žoldnéřské skupiny nestojí.

Běloruský lídr Alexander Lukašenko v pátek vyjádřil přesvědčení, že šéf Kremlu Vladimir Putin nenese zodpovědnost za středeční havárii letadla, ve kterém se údajně nacházel i šéf žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin.


Lukašenko zároveň prohlásil, že wagnerovci se stále shromažďují v Bělorusku, kde zůstanou i přes zprávy o údajné Prigožinově smrti. Nedokázal však říci, kdo bude nyní tuto žoldnéřskou skupinu řídit.


Podle Lukašenkových odhadů se na běloruském území nachází přibližně 10 tisíc bojovníků Wagnerovy skupiny. Lukašenko ve vyjádřeních pro běloruskou státní agenturu Belta odmítl podezření, že by za údajnou Prigožinovou smrtí, která ještě nebyla potvrzena, mohl stát Putin.

Je to příliš syrová a neprofesionálně odvedená práce

„(Putin) je rafinovaný, velmi klidný, a dokonce až pomalý člověk, i když rozhoduje i o jiných, méně komplikovaných věcech. Takže si neumím představit, že to udělal Putin, že za to může Putin. Je to příliš syrová, neprofesionálně odvedená práce, když už nic jiného,“ řekl Lukašenko s odkazem na zprávy o Prigožinově smrti, který údajně zahynul při středečním pádu letadla severozápadně od Moskvy.

Běloruský lídr zdůraznil, že šéfovi wagnerovců nepřislíbil žádné bezpečnostní záruky ani nebyl zodpovědný za jeho bezpečnost poté, co Prigožin se svými bojovníky podnikl v červnu ozbrojenou vzpouru proti ruskému vojenskému velení. Ukončení této krize v Rusku zprostředkoval – podle oficiální verze – právě Lukašenko.


Alexandr Lukašenko podle svých slov Prigožina varoval, že jeho život může být v ohrožení: „Řekl jsem mu: Uvědomuješ si, že způsobíš smrt jiných lidí a sám zahyneš?“ Reuters píše, že z Lukašenkových slov nebylo bezprostředně jasné, kdy k tomuto rozhovoru došlo.

Prigožin
Zdroj: TASR/AP
Domů
Sdílet
Diskuse