Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Veronika Dlesková ČTK
27. srpna 2023 10:06
Čas čtení 0:52

Bouřky v Česku napáchaly škody. Vítr poškodil střechy, bez proudu bylo přes 30 tisíc lidí

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Bouřky v Česku napáchaly škody. Vítr poškodil střechy, bez proudu bylo přes 30 tisíc lidí
Zdroj: HZS Jihočeského kraje

Výjezdy hasičů byly po sobotní bouřce, která se prohnala jižní částí republiky, třikrát častější. Ve většině případů hasiči zajišťovali uvolněné části střech, odstraňovali popadané stromy anebo čerpali vodu ze zatopených prostor.

Bouřky, které v sobotu před půlnocí zasáhly Moravu a jižní část Čech, za sebou nechaly nejvíce škod na Vyškovsku. Hasiči zde pracovali už v noci a pokračují nyní po rozednění, kdy se objevují případy, kterých si v noci lidé nevšimli. Oznámil to mluvčí krajských hasičů Štěpán Komosný. 

„Počet technických pomocí, u kterých jsme zasahovali od včerejšího večera do dnešní 7. hodiny ranní, se vyšplhal na číslo 1101,“uvedli hasiči na platformě X. „Jen k technickým pomocem jsme tedy vzhledem ke včerejší situaci vyjížděli skoro 3× častěji, než je náš dlouhodobý denní průměr všech výjezdů,“dodali

Kromě hasičů pracují v terénu i elektrikáři, kteří obnovují dodávky elektřiny. Nejvíce lidí je bez proudu právě na Vyškovsku, uvedl mluvčí skupiny E.ON Roman Šperňák. Dohromady bylo kvůli následkům bouře ráno bez proudu přes 30 tisíc odběratelů.

7. prosince 2023 17:00 Čas čtení 0:07 KVÍZ: Co je El Niño a jak vzniká déšť? Otestuj se, co víš o počasí KVÍZ: Co je El Niño a jak vzniká déšť? Otestuj se, co víš o počasí

Nejvíce hasiči v souvislosti s bouřkami zasahovali v Jihočeském, Moravskoslezském a Olomouckém kraji a na Vysočině. Bouřky způsobily především drobné škody, podle Komosného se jednalo zejména o popadané stromy na silnicích či chodnících, případně na zaparkovaných autech, v některých případech bylo potřeba čerpat vodu, někde vítr poškodil části střech.

Domů
Sdílet
Diskuse