Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
31. srpna 2023 11:42
Čas čtení 1:24

Google ocenil nejlepší české hrady a zámky Křišťálovým špendlíkem. Která památka zvítězila ve tvém kraji?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Google ocenil nejlepší české hrady a zámky Křišťálovým špendlíkem. Která památka zvítězila ve tvém kraji?
Zdroj: Pražský hrad

Jiný kraj, jiný hrad. Google letos poprvé rozdal Křišťálové špendlíky nejoceňovanějším zámkům a hradům v každém ze čtrnácti krajů Česka.

Podle společnosti má ocenění oslavit kulturní poklady dané země. Památky ho dostávají na základě hodnocení památek na Mapách Googlu. Svou cenu dostal Pražský hrad, Karlštejn nebo Český Krumlov. Kompletní přehled vítězných hradů a zámků najdeš v tabulce níže. 

„Cenu sice předává Google, je to však spíše ocenění přímo od lidí, kteří hrad nebo zámek navštívili, líbilo se jim tam a o svůj pozitivní zážitek se podělili na Mapách Google,“ řekla k soutěži tisková mluvčí společnosti Google Iva Fialová.

Svoje znalosti českých hradů a zámků si můžeš otestovat také v našem kvízu. Vyzkoušej si, jestli je poznáš z leteckých snímků.

Letošní cenu vytvořilo designérské studio KLIMCHI, zástupci a zástupkyně památek si ji z rukou Googlu přebrali na závěr prázdnin. Sošky svým tvarem připomínají přesně ten špendlík, který najdeš na Google Maps.

Křišťálový špendlík
Zdroj: Google


Přestože hrady a zámky získaly ocenění vůbec poprvé, Křišťálové špendlíky už se v Česku jednou předávaly. Minulý rok je získala místa ze sektoru gastronomie a pohostinství. Cenu dostala například pražská restaurace Vallmo, pizzerie La Cucina Nera v Brně nebo LoriCafé Kuks ve východních Čechách.

KrajVítězný hrad
Hlavní město Praha

Pražský hrad

Jihočeský kraj

hrad a zámek Český Krumlov

Jihomoravský kraj

zámek Lednice

Karlovarský kraj

hrad Loket

Kraj Vysočina

zámek Telč

Královéhradecký kraj

hrad Kost

Liberecký krajhrad Trosky
Moravskoslezský kraj

zámek Hradec nad Moravicí

Olomoucký krajhrad Bouzov
Pardubický krajzámek Litomyšl
Plzeňský krajhrad Kašperk
Středočeský kraj

hrad Karlštejn

Ústecký kraj

zámek Děčín

Zlínský krajarcibiskupský zámek Kroměříž
Letos oceněné kulturní památky získaly cenu na základě několika kritérií. Patřil mezi ně například počet hvězdiček, celkový počet recenzí nebo správně vyplněný profil na Mapách a ve Vyhledávání Google. O cenu se neucházely jen výše uvedená místa. Do užšího výběru se dostal například Vyšehrad nebo Trojský zámek v Praze, Hluboká a Červená Lhota v Jihočeském kraji nebo Špilberk a Mikulov v kraji Jihomoravském. Kompletní přehled včetně krátkých profilů míst najdeš na stránkách soutěže.
 
Křišťálový špendlík
Zdroj: Google

Podobnou cenu uděluje Google také v zahraničí pod názvem Zlatý špendlík a oceněné hrady a zámky má i sousední Slovensko. Ty nejoceňovanější jsou třeba Bojnický zámok nebo hrad Ľubovňa. V Rumunsku dostal cenu zámek Peleš a v Polsku královský hrad v Krakově.
Domů
Sdílet
Diskuse