Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Daniel Mikolášik
10. září 2023 v 7:29
Čas čtení 1:04

Čínská vláda zakázala zaměstnancům používat iPhony. Akcie společnosti Apple okamžitě klesly

Kategorie:
Ekonomika
Uložit Uložené

Zákaz chytrých telefonů Apple je součástí kampaně za snížení závislosti na zahraničních technologiích.

Akcie společnosti Apple výrazně klesly. Může za to zpráva, že čínská vláda zakázala svým zaměstnancům používat iPhony. Akcie kalifornského technologického gigantu se ve středu propadly o čtyři procenta a ve čtvrtek o tři procenta, informuje ekonomický deník The Wall Street Journal.

V současné době se pohybují na úrovni 178,18 USD, tedy o necelé procento výše, ale za posledních pět dní klesly až o šest procent. Podle WSJ přišel zákaz chytrých telefonů od Applu v rámci kampaně za snížení závislosti na zahraničních technologiích.

Klesly také akcie dodavatelů Applu, jako jsou Broadcom, Skyworks Solutions a Texas Instrument, které se propadly o 1,8, respektive 7,4 procenta. Akcie společnosti Qualcomm oslabily až o 7,2 procenta.

Omezení produktů společnosti Apple, které čínská vláda oficiálně veřejně neoznámila, vyvolalo obavy, že pokles ekonomické aktivity by mohl eskalovat mezinárodní napětí mezi USA a Čínou.

iphone 14 apple
Zdroj: TASR/AP

Podle zprávy WSJ Čína zakázala úředníkům ústředních vládních úřadů nosit do kanceláře telefony iPhone a používat je k práci. Zákaz by se později mohl vztahovat i na další státem vlastněné společnosti a vládou podporované agentury.

Čína (včetně Hongkongu a Tchaj-wanu) je totiž třetím největším trhem společnosti Apple a tvoří až 18 procent jejích celkových příjmů (394 miliard USD). V Číně se také vyrábí velká část produktů společnosti Apple. Technologický gigant se zatím odmítl vyjádřit, stejně jako Informační úřad Státní rady Čínské lidové republiky.

„Omezené používání iPhonů státními zaměstnanci může negativně ovlivnit zájem ostatních spotřebitelů. Je možné, že čínská vláda tímto krokem podporuje používání domácích technologií,“ uvedl pro CNBC analytik Toni Sacconaghi. Čína je v posledních letech znepokojena únikem dat a v reakci na to zavedla nové zákony a požadavky na dodržování předpisů.

Domů
Sdílet
Diskuse