Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
22. září 2023 8:32
Čas čtení 0:40

Zelenskyj neočekávaně přistál v Kanadě. Poprvé od začátku ruské invaze

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Zelenskyj neočekávaně přistál v Kanadě. Poprvé od začátku ruské invaze
Zdroj: TASR / AP Photo / Richard Drew

Po návštěvě Spojených států přijel v pátek ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na neohlášenou návštěvu Kanady.

Kanadská vláda ve čtvrtek večer místního času uvedla, že Zelenského přijme v hlavním městě Ottawa kanadský premiér Justin Trudeau. Ukrajinský prezident také v pátek vystoupí s projevem v tamním parlamentu. Informuje TASR podle agentur AFP, DPA a AP.

Zelenskyj do Kanady přijel ze Spojených států, kde se setkal s představiteli Kongresu i americkým prezidentem Joem Bidenem.

Jedná se o první návštěvu Zelenského v Kanadě od začátku ruské vojenské invaze na Ukrajinu v únoru 2022, připomíná AFP. Dříve v kanadském parlamentu vystoupil virtuálně.

21. září 2023 17:10 Čas čtení 1:01 Rarita v jihlavské nemocnici: Jehovistce udělali endoprotézu obou ramen a bez transfuze Rarita v jihlavské nemocnici: Jehovistce udělali endoprotézu obou ramen a bez transfuze

Ukrajinského prezidenta bude i během návštěvy doprovázet manželka Olena Zelenská, píše DPA. Přijetím návštěvy z Kyjeva chce země zdůraznit přetrvávající podporu Ukrajiny v obranné válce proti Rusku, uvádí se v prohlášení vlády v Ottawě.

Kanada od začátku ruské invaze poskytla Ukrajině podle vlastních údajů více než 8,9 miliardy kanadských dolarů (6,2 miliardy eur, tedy asi 152 miliard korun); zhruba jednu pětinu z této částky tvoří vojenská pomoc.

Na Ukrajinu dodala Kanada mimo jiné také tanky typu Leopard 2, systémy protivzdušné obrany, dělostřelecké systémy, obrněná vozidla a munici.

Domů
Sdílet
Diskuse