Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
21. září 2023 17:10
Čas čtení 1:01

Rarita v jihlavské nemocnici: Jehovistce udělali endoprotézu obou ramen a bez transfuze

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Rarita v jihlavské nemocnici: Jehovistce udělali endoprotézu obou ramen a bez transfuze
Zdroj: Unsplash/JAFAR AHMED/volně k užití

Operace, která se jen tak nevidí.

Na operačním sále jihlavské nemocnice skončila žena, které museli po pádu udělat totální endoprotézu obou ramen zároveň. Zákrok byl složitější i kvůli tomu, že pacientka je členkou náboženské společnosti Svědkové Jehovovi, kteří odmítají krevní transfuzi.

21. září 2023 14:52 Čas čtení 1:47 Průzkum: Dluhy má skoro polovina Čechů a Češek, pětina lidí má zkušenosti s exekucí Průzkum: Dluhy má skoro polovina Čechů a Češek, pětina lidí má zkušenosti s exekucí

Čtyřhodinová operace se povedla

Operaci obou ramen současně viděl sám primář ortopedického oddělení Ladislav Čepera poprvé v životě. „Obecně totální endoprotézy ramen nejsou denním chlebem ortopedů, pokud to porovnám s četností výměn kloubů kolen a kyčlí. Navíc jsme museli počítat s tím, že pacientka kvůli svému náboženskému přesvědčení nechce přijmout cizí krev,“ popsal Čepera s tím, že museli použít takzvaný ORTHO P.A.S, tedy autotransfuzní metodu se zpětným podáním krve v pooperačním období ortopedických operací.

Totální endoprotéza je kompletní náhrada kloubu za umělý implantát. Náhrada ramene patří mezi méně časté náhrady kloubu. Je metodou volby u pacientů s pokročilým stupněm artrózy (III. a vyšší stupeň) nebo po tříštivých zlomeninách horní části pažní kosti.

Operace trvala celé čtyři hodiny. Podle Čepery se vše povedlo a pacientce se daří dobře. „Určitě patří velké díky sestřičkám na sále a kolegovi lékaři Michalu Smolkovi,“ doplnil. V jihlavské nemocnici ortopedi ročně provedou zhruba 460 totálních endoprotéz. Více než polovinu počtu tvoří náhrady kyčelních kloubů, zbylou většinu potom kolenních kloubů. Pacientů s výměnnou ramenních kloubů je ročně zhruba pouhých dvanáct.

V Česku je podle oficiálních statistik lehce přes 15 tisíc svědků Jehovových. Jedním z nich byl před pár lety i Lukáš Klůc. V rozhovoru pro Refresher popsal, jaký pohled na svět svědkové Jehovovi mají, proč se považují za nadřazené a jak náročné je vymanit se z jejich světa.

Domů
Sdílet
Diskuse