Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
ČTK
27. září 2023 9:25
Čas čtení 0:55

Sněmovna podpořila nová pravidla pro nakládání s kratomem. Dotknou se i dalších návykových látek

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Sněmovna podpořila nová pravidla pro nakládání s kratomem. Dotknou se i dalších návykových látek
Zdroj: Twitter/@TheDailyShroom

Poslanecká sněmovna v úterý v noci odhlasovala nová pravidla pro nakládání s látkami typu kratom nebo konopí s nízkým obsahem účinné složky THC. Ty mají ochránit především děti a mladistvé, kteří si v současné době mohou látky volně koupit.

Novela skupiny poslanců z pětice koaličních stran a opozičního ANO například zakazuje prodej výrobků s psychoaktivními účinky dětem prostřednictvím automatů i reklamu na ně. K dostání by mohly být výhradně ve specializovaných prodejnách. V případě prodeje on-line by prodejce musel ověřit věk kupujícího, jako je tomu například u alkoholu a u tabákových výrobků. Za prodej dětem by obchodníkům hrozil trestní postih.

7. srpna 2023 17:35 Čas čtení 1:17 MAPA: Ve kterých evropských zemích je kratom legální? MAPA: Ve kterých evropských zemích je kratom legální?

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) uvedl, že jeho úřad souhlasí se směřováním předlohy, zároveň ale podle něho obsahuje různá úskalí. Ministerstvo se podle něho přiklání například k úplnému zákazu internetového prodeje i vývozu do ciziny. „Návrh je třeba upravit tak, aby splnil účel,“ řekl ČTK ministr.

Novelu zákona podpoří i opozice

„Legislativně je zákon zpracován velmi nekvalitně, ale nebudeme ho blokovat, protože určitě všichni chceme, aby například kratom nebyl dostupný mládeži a dětem,“ uvedla pro ČTK za SPD poslankyně Karla Maříková.

Předloha, k níž vláda vznesla navzdory souhlasnému stanovisku asi dvě desítky připomínek, nyní zamíří k posouzení do zdravotnického výboru. Čekají ji pravděpodobně širší úpravy, na což bude mít výbor 90 dnů místo obvyklých 60. 

26. září 2023 15:26 Čas čtení 0:45 Celníci zastavili kamion s bramborami. Mezi hlízami na ně vykoukla marihuana za osm milionů korun Celníci zastavili kamion s bramborami. Mezi hlízami na ně vykoukla marihuana za osm milionů korun

Látky jako kratom mohou mít v malém množství léčivé účinky, ve velkých dávkách utlumují. Prodávají se jako oleje, tinktury, tablety či prášek. Ministerstvo zdravotnictví už navrhovalo jejich zákaz kvůli dostupnosti dětem. Vláda však v červenci kratom ani kanabinol HHC na seznam zakázaných látek nezařadila. Odborníci doporučovali stanovit pro prodej a kontrolu takovýchto substancí jasná pravidla.

kratom
Zdroj: Flickr/Dominic Milton Trott/volně k užití
Domů
Sdílet
Diskuse