Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
16. října 2023 12:20
Čas čtení 0:41

Pražské letiště bude dočasně odbavovat lety z vedlejší ranveje. Obyvatelstvo potrápí větší hluk

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Pražské letiště bude dočasně odbavovat lety z vedlejší ranveje. Obyvatelstvo potrápí větší hluk
Zdroj: Flickr/Dushan Hanuska/volně k užití

Letiště Praha kvůli pravidelné údržbě přesouvá ve vybraných dnech od 16. do 27. října denní letový provoz na vedlejší ranvej. Konkrétní dny pak určí podle počasí. Opatření negativně ovlivní místní obyvatele kvůli hluku.

Z vedlejší dráhy budou letadla vzlétat od 8:00 do 16:00 hodin, během ostatních časů využijí hlavní ranvej. Přesné dny, kdy se provoz přesune na vedlejší dráhu, letiště určí podle meteorologických podmínek.

„K údržbě tedy nepřistoupíme ve dnech, kdy bude mlha, nízké teploty nebo špatný vítr. Jedná se o pravidelnou údržbu po letní sezoně, kdy byl na hlavní dráze nepřetržitý provoz. Cílem je dostat stav povrchu a značení do co nejlepší kondice před zimní sezonou,“ řekl podle serveru Novinky.cz manažer Správy a rozvoje provozu ploch letiště Praha Miroslav Charvát.

16. října 2023 10:04 Čas čtení 0:36 Policie kvůli podezřelému předmětu evakuovala Staroměstské náměstí Policie kvůli podezřelému předmětu evakuovala Staroměstské náměstí

Nezbytné práce na ranveji zahrnují odstranění gumy, obnovu značení, kontrolu revizních šachet, pravidelné geodetické měření nebo údržbu podzemních objektů a poklopů, v plánu je i kontrola světelného zabezpečovacího zařízení.

Pravidelná údržba hlavní dráhy probíhá dvakrát ročně, na jaře a na podzim. Pro minimalizaci hlukové zátěže probíhá mimo letní měsíce s ohledem na hustě osídlené oblasti Prahy a Kladenska, které provoz na vedlejší dráze ovlivňuje.

Pro podobné případy nemá Letiště Václava Havla Praha jinou možnost. Situaci má vyřešit až výstavba paralelní dráhy, která by převzala veškerý provoz. 

Domů
Sdílet
Diskuse