Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
19. října 2023 8:51
Čas čtení 1:14

Česká vláda v noci potřetí ustála hlasování o nedůvěře. Jak bys hlasoval*a ty?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Česká vláda v noci potřetí ustála hlasování o nedůvěře. Jak bys hlasoval*a ty?
Zdroj: Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Kabinet Petra Fialy (ODS) má důvěru Poslanecké sněmovny. Ve čtvrtek hodinu po půlnoci po více než 31 hodinách jednání se poslancům podařilo odmítnout návrh ANO a SPD o vyslovení nedůvěry vládě, která podle nich vládnutí nezvládá.

Výsledek se vzhledem k rozložení sil v dolní komoře očekával. Návrh podpořili jen přítomní poslanci opozičních hnutí ANO a SPD. Koalice ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů tak bude dál vládnout s důvěrou dolní komory.


O návrhu poslanci jednali již od úterka. Během rozvířených debat ve sněmovně se přeli o různých tématech, například o tom, kdo šíří špatnou náladu v Česku.

19. října 2023 7:21 Čas čtení 1:03 Dej si pozor, policie varuje před podvodnými telefonáty domnělých bankéřů Dej si pozor, policie varuje před podvodnými telefonáty domnělých bankéřů

„Jsem rád, že jsme mohli tyto dva dny využít k tomu, abychom představili to, co se nám podařilo a s čím jdeme do druhé poloviny volebního období,“ uvedl předseda vlády po hlasování na síti X. Sněmovna podle něj potvrdila vůli voličů, kterou vyjádřili ve volbách, a potvrdila důvěru poslankyň a poslanců ve vládu. Politici z opozice naopak výsledek hlasování označili za prohru.

Hlasování o nedůvěře kabinetu vyvolali poslanci hnutí ANO původně kvůli předsedovi STAN a ministrovi vnitra Vítu Rakušanovi. Rakušan měl stejný šifrovaný mobilní telefon, který používali lidé spojovaní s korupční kauzou Dozimetr. Fiala se za Rakušana několikrát veřejně postavil, opakoval, že má jeho důvěru. Rakušan tvrdil, že telefon měl po posledních sněmovních volbách kvůli obavám z odposlechů, ale prakticky ho nevyužíval.

Hrozbě vyslovení nedůvěry čelila vláda již potřetí. Poprvé to bylo loni v září a pak ještě jednou letos v lednu. Aby vláda padla, pro vyslovení nedůvěry by muselo hlasovat alespoň 101 poslanců, tedy nadpoloviční většina všech zákonodárců dolní komory. To se v historii samostatné České republiky stalo pouze jednou. 

Anketa:
Má vláda Petra Fialy tvou důvěru? 
Ano.
Ne. 
Ano.
19 %
39 Hlasů
Ne. 
81 %
164 Hlasů
Domů
Sdílet
Diskuse