Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Kateřina Viková
19. října 2023 13:39
Čas čtení 0:49

Demonstraci na podporu Palestiny v Berlíně provázelo násilí

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Demonstraci na podporu Palestiny v Berlíně provázelo násilí
Zdroj: X / @humandilemma_

Čtvrteční propalestinské shromáždění v Berlíně už druhý den za sebou doprovázely násilnosti, dav zapálil několik aut, útočil na policii a skandoval antisemitská hesla. Ve středu neznámí útočníci hodili zápalné lahve na tamní synagogu.

Shromáždění na podporu Palestiny, které se konalo ve středu odpoledne a v německé metropoli pokračovalo až do noci, se zvrhlo v násilí. Dav v ulici založil ohně a při útocích zranil několik policistů i kolemjdoucích, uvedla berlínská policie na síti X. 


Nejvíce dramatická situace byla v noci v berlínské čtvrti Neukölln, kde se dav shromažďoval od středečního večera i přes zákaz propalestinských manifestací, který platí kvůli obavám z protiizraelských nálad. Část účastníků akce házela po policii lahve, kamení či petardy a vykřikovala hesla na podporu Palestiny a dehonestující Izrael. 

V Neuköllnu výtržníci zapalovali zábavní pyrotechniku a házeli ji na policisty. Podle Deutsche Welle jich zranění utrpělo nejméně 65. Při nepovoleném protestu pak policie zadržela 174 lidí. 

Na místě zasahovali i hasiči, bezpečnost jim musela zajišťovat policie. Celkem podle dostupných informací shořela čtyři auta, požár se rozšířil i na strom.

2. května 2024 15:42 Čas čtení 0:57 Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie

Protesty v Německu vypukly po úterním výbuchu v nemocnici v Pásmu Gazy, kde podle palestinských úřadů ovládaných radikálním hnutím Hamás zemřely stovky lidí. Zatímco Hamás připisuje odpovědnost izraelskému bombardování, Izrael tvrdí, že nemocnici zasáhla palestinská raketa. Židovský stát, který na svou obhajobu předložil řadu videí a snímků, rovněž zpochybňuje počet obětí.

Domů
Sdílet
Diskuse