Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Lukáš Čelka
22. října 2023 16:45
Čas čtení 1:45

VIDEO: Děsivý úkaz ve Skotsku. Muž natočil, jak se nadzvedává část lesa

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Muži se naštěstí nic nestalo, bouře si však vyžádala v několika zemích už čtyři životy.

Pejskař ze Skotska se nestačil divit, když během venčení psa v lese narazil na podivuhodný jev. Oči mu padly na „vznášející“ se lesní půdu s kořeny stromů, kterou ze země vytrhl silný vítr bouře Babet, píše BBC.

David Nugent-Malone, který chodí do lesoparku Mugdock venčit psa pravidelně, zde nikdy nic podobného nezažil. „Prošli jsme přes tuto konkrétní část lesa doslova stokrát a nikdy jsme nic takového neviděli,“ řekl pejskař pro BBC. Podle jeho slov se země zvedala, jako by „plavala“. Muž tvrdil, že mu vyvalená část půdy připomíná „zablácený ubrus“.

Jak píše portál LadBible, pejskaři, který byl svědkem podivného úkazu, se navzdory tomu, že byl v obrovském nebezpečí, nic nestalo. Bouře Babet, která úkaz způsobila, si však vyžádala jen ve Spojeném království tři oběti.

Bouřka pokračuje

Bouře Babet již několik dní bičuje Británii, sever Německa a jih Skandinávie. S sebou přinesla silný vítr, prudké deště i záplavy. Způsobila výpadky dodávek elektrické energie a narušení letové, železniční i trajektové dopravy.


Britská meteorologická služba Met Office nazvala bouři Babet. V Británii si vyžádala od čtvrtka už tři oběti – dvě evidují ve Skotsku a jednu v Anglii. Čtvrtou obětí bouře se stala třiatřicetiletá žena na německém ostrově Fehmarn v Baltském moři, na jejíž auto spadl strom.


Vichřice a s ní spojené vysoké vlny na jihu Baltského moře způsobily prolomení protipovodňových zábran v pobřežních oblastech Dánska a na severu Německa. V německém městě Flensburg stoupla hladina vody o více než dva metry a dosáhla nejvyšší úrovně za 100 let. Z bezpečnostních důvodů byly do zaplavených oblastí Flensburgu přerušeny dodávky elektrické energie.


V zasažených oblastech Německa, Dánska a jižního Švédska dočasně pozastavili trajektovou a vlakovou dopravu. Kodaňské letiště zase v pátek zrušilo 142 letů, ale v sobotu už letový provoz obnovilo.

babet
Zdroj: TASR/AP

Dánské úřady vyhlásily v oblastech těžce zasažených bouří evakuaci. Úřady v okrese Haderslev se rozhodly evakuovat celou pobřežní oblast. Bezprostředně však nebylo jasné, kolika lidí se evakuace dotkla. Dánský meteorologický institut obyvatele varoval před silným větrem a zvýšenou hladinou vod během celého víkendu.


Ve Skotsku mělo v sobotu spadnout až 100 mililitrů srážek a pro některá města platila červená výstraha před počasím. Jedná se o nejvyšší stupeň výstrahy, který také znamená ohrožení života. V nejvíce zasaženém skotském městě Brechin bylo evakuováno již 300 domů. Hladina tamní řeky South Esk se zvýšila o téměř čtyři metry a zaplavila ulice. 


Babet narušila dopravu i v Británii, jsou zaplaveny silnice i železniční tratě. Letiště Leeds-Bradford na severu Anglie bylo v sobotu kvůli nepříznivému počasí zavřeno.

Domů
Sdílet
Diskuse