Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
28. října 2023 7:15
Čas čtení 0:29

Ráno mrzne, na horách sněží. Jaké počasí panovalo v Československu 28. října roku 1918?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Ráno mrzne, na horách sněží. Jaké počasí panovalo v Československu 28. října roku 1918?
Zdroj: Wiki Commons

V sobotu 28. října si připomínáme Den vzniku samostatného československého státu. Jaké počasí naše předky před 105 lety provázelo?

Je pondělí 28. října a obyvatelé našeho území vstávají do chladného až mrznoucího rána. Lidé v horách se těší ze sněhu. I přestože počasí svádělo k pochmurné náladě svou celodenní zataženou oblohou, se valná většina lidí scházela a oslavovala. O teplotách, které panovaly 28. října 1918, informoval Český hydrometeorologický úřad.

V čase odpoledního shromáždění na Václavském náměstí dosáhla teplota 7,7 stupně. Oslavy v centru Prahy nezastavily ani drobné dešťové přeháňky. Nejvyšší teplota byla před 105 lety naměřena odpoledne v Teplicích, kde vyšplhala na osm stupňů. V Českých Budějovicích meteorologické stanice naměřily sedm stupňů, v Brně-Pisárkách 7,6 stupně a v Opavě 5,7 stupně. 

Záznamy z října 1918 jsou k dispozici v centrále Českého hydrometeorologického ústavu v pražských Komořanech, kam se může přijít podívat i veřejnost.

Domů
Sdílet
Diskuse