Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Karolína Fejtová
28. října 2023 11:00
Čas čtení 0:40

Dnes večer můžeš sledovat částečné zatmění Měsíce. V kolik hodin ho nejlépe uvidíš?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Dnes večer můžeš sledovat částečné zatmění Měsíce. V kolik hodin ho nejlépe uvidíš?
Zdroj: Freepik/volně k užití

Letošní 28. říjen spojuje rovnou tři velké události. Den vzniku samostatného československého státu, změnu času a částečné zatmění Měsíce. Kdy a jak máš oblohu pozorovat, aby sis zatmění co nejvíce užil*a?

Po celém Česku by v sobotu měly být dobré pozorovací podmínky, informuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Nejlépe bude částečné zatmění vidět mezi devátou a jedenáctou večer, do maximální fáze se dostane ve 22:14.

28. října 2023 7:15 Čas čtení 0:29 Ráno mrzne, na horách sněží. Jaké počasí panovalo v Československu 28. října roku 1918? Ráno mrzne, na horách sněží. Jaké počasí panovalo v Československu 28. října roku 1918?

Zatmění uvidíš pouhým okem

Ke sledování úkazu není potřeba dalekohled, spatříš ho i pouhým okem. Společně s částečným zatměním Měsíce by měla být vidět i planeta Jupiter a Saturn.

Ve stínu bude necelých 13 procent plochy Měsíce. „Dvanáct procent není moc, ale vidět to bude dobře. Spodní okraj Měsíce bude ‚ukousnutý‘,“ popisuje pro Seznam Zprávy Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd.

Další částečné zatmění Měsíce budeme moct pozorovat v září 2024. Během roku 2025 se dočkáme dokonce dvou úplných zatmění Měsíce. Jedno budeme pozorovat v březnu a druhé v září.

Domů
Sdílet
Diskuse