Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
TASR
29. října 2023 8:52
Čas čtení 1:13

Jana Černochová vyzvala k vystoupení Česka z OSN. Stydím se za organizaci, která fandí teroristům, prohlásila

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Jana Černochová vyzvala k vystoupení Česka z OSN. Stydím se za organizaci, která fandí teroristům, prohlásila
Zdroj: TASR/AP

Reagovala tak na rezoluci OSN o válce mezi Izraelem a Hamásem.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) vyzvala v sobotu večer k vystoupení Česka z Organizace spojených národů. Reagovala tak na rezoluci Valného shromáždění OSN žádající okamžité „humanitární příměří“ v Pásmu Gazy.

„Stydím se za OSN. Dle mého názoru nemá ČR v organizaci, která fandí teroristům a nerespektuje základní právo na sebeobranu, co pohledávat. Vystupme,“ vyzvala Černochová v příspěvku na sociální síti X.

Zároveň poukázala na to, že palestinské militantní hnutí Hamás zabilo přesně před třemi týdny při útoku na Izrael přes 1400 lidí. To je „na jejich počet obyvatel více obětí, než zavraždila militantní islamistická organizace al-Káida 11. 9. 2001 v USA,“ napsala ministryně. Dodala, že Česko bylo jednou ze 14 zemí, které hlasovaly proti rezoluci a „jasně a srozumitelně“ se proti ní postavily.

29. dubna 2024 10:27 Čas čtení 0:38 Pozor na požáry. Meteorologové vydali novou výstrahu Pozor na požáry. Meteorologové vydali novou výstrahu

Valné shromáždění OSN přijalo předmětnou rezoluci v pátek na mimořádném zasedání o válce mezi Izraelem a Hamásem. Návrh usnesení předložilo Jordánsko a další arabské země. Nakonec pro něj hlasovalo 120 zemí, 14 členů bylo proti a 45 se zdrželo hlasování. Pro usnesení se na dvoudenní debatě vyslovili mimo jiné zástupci Egypta a Kataru, důrazně proti však byly například Spojené státy. Kromě Česka a USA hlasovalo proti rezoluci například i Rakousko či Maďarsko.

Český velvyslanec při OSN Jakub Kulhánek postoj Česka odůvodnil tím, že v textu chybí požadavek na propuštění rukojmí, které militanti při útoku unesli, nebo odsouzení Hamásu za útok na Izrael ze 7. října. „Rezoluce také neuznává právo Izraele bránit sám sebe a své občany proti terorismu,“ uvedl Kulhánek. Rezoluce Valného shromáždění OSN nejsou závazné, mají však silnou symboliku, píší Novinky.

Domů
Sdílet
Diskuse