Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
1. listopadu 2023 6:54
Čas čtení 0:33

V Paříži se na budovách objevily Davidovy hvězdy. „Chtějí nás zastrašit,“ tvrdí Židé

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
V Paříži se na budovách objevily Davidovy hvězdy. „Chtějí nás zastrašit,“ tvrdí Židé
Zdroj: Flickr/U.S. Department of Agriculture

V Paříži se v noci na úterý na budovách znovu objevily graffiti s Davidovými hvězdami, uvedli místní obyvatelé. Prokuratura mezitím zahájila vyšetřování případu.

Na fasádách budov v jižní části Paříže byl na několika místech namalován židovský symbol. Podobné nápisy se o víkendu objevily také na předměstích francouzské metropole, včetně Vanves, Fontenay-aux-Roses a Aubervilliers.

V dalším nedalekém městě Saint-Ouen je doprovázela hesla jako „Palestina zvítězí“. Unie židovských studentů ve Francii uvedla, že mají odrážet způsob, jakým nacistický režim nutil Židy nosit hvězdy.

„Tento akt označení připomíná procesy ze třicátých let a druhé světové války, které vedly k vyhlazení milionů Židů,“ řekl Samuel Lejoyeux, předseda unie. „Lidé, kteří to udělali, nás zjevně chtěli zastrašit,“ dodal.

Starostka Aubervilliers Karine Franclet graffiti odsoudila. „Jsou zcela v rozporu se základními hodnotami, které vyznáváme, včetně tolerance, rovnosti a vzájemného respektu, zejména v současném kontextu,“ řekla.

Radnice v Saint-Ouen podala trestní oznámení. „Pachatelé musí být stíháni a potrestáni soudem s maximální přísností a nekompromisností,“ uvedl starosta Karim Bouamrane na sociální síti X.

Domů
Sdílet
Diskuse