Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Anna Peclová
13. listopadu 2023 10:48
Čas čtení 1:08

Největší nemocnice v Gaze je bez elektřiny i vody. Nové pacienty nepřijímá, v ohrožení je 36 novorozenců

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Největší nemocnice v Gaze je bez elektřiny i vody. Nové pacienty nepřijímá, v ohrožení je 36 novorozenců
Zdroj: TASR / AP Photo / Fatima Shbair

Světová zdravotnická organizace (WHO) ztratila kontakt s největším lékařským zařízením v Pásmu Gazy Al-Shifa. Nemocnice je bez proudu.

V neděli informovala agentura AFP o tom, že nemocnice dostala celkem pět zásahů. Jedna z budov byla zcela zničena. Dle předsedy Světové zdravotnické organizace Tedrose Adhanoma Ghebreyesuse je zařízení bez proudu a již třetí den bez vody. „Už to bohužel není funkční nemocnice. Svět nemůže mlčet, zatímco se nemocnice, které mají být bezpečným útočištěm, mění v místa smrti, zkázy a zoufalství,“ uvedl na síti X předseda.

Podle posledních informací je nemocnice v obležení izraelských tanků. Předseda uvedl, že někteří lidé, kteří se pokusili nemocnici opustit, se stali terčem střelby. Izraelská armáda tvrdí, že civilistům umožňuje odchod speciálním koridorem.

V areálu nemocnice je dle náměstka zdravotnictví v Gaze Júsufa Riče momentálně 650 pacientů a 15 tisíc uprchlíků, leží zde desítky těl a jsou zde stovky zraněných. Nemocnice už nové pacienty nepřijímá. Několik humanitárních organizací sdělilo, že není schopno zařízení kontaktovat.

V sobotu došlo palivo do generátoru, což údajně vedlo k úmrtí tří předčasně narozených dětí a čtyř pacientů. V ohrožení je dalších 36 novorozenců.

Izraelská armáda oznámila, že přes noc umístila poblíž nemocnice 300 litrů paliva pro nouzový generátor, který napájí inkubátory pro předčasně narozené děti. Palestinci ho však odmítli. Mluvčí ministerstva zdravotnictví Ašraf al-Qidra řekl televizi Al Jazeera, že palivo nebude stačit ani na hodinový provoz generátoru. „Je to výsměch pacientům a dětem,“ řekl.

16. listopadu 2023 6:00 Čas čtení 9:32 Kateřina Vodvářková z Novy: Během rozhovoru musela utéct do krytu. „V Izraeli jsem otupěla, na pach krve si nezvyknu,“ říká Kateřina Vodvářková z Novy: Během rozhovoru musela utéct do krytu. „V Izraeli jsem otupěla, na pach krve si nezvyknu,“ říká

Tvrzení palestinské strany nebylo možné nezávisle prověřit, minimálně jeden svědek však útok potvrdil. Izraelská armáda na dotazy ohledně zásahu nereaguje.

Domů
Sdílet
Diskuse