Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Lucie Kotvalová
22. listopadu 2023 9:57
Čas čtení 0:46

Covid opět sílí, nakažených je nejvíc za poslední rok

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Covid opět sílí, nakažených je nejvíc za poslední rok
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Počet osob s nově prokázaným onemocněním COVID-19 roste. Pozitivních je nejvíce od konce loňského října.

Pozitivních je podle oficiálních statistik ministerstva zdravotnictví nejvíce za poslední rok. Čísla jsou nejvyšší od konce minulého října. V pondělí 20. listopadu přibylo 2 390 nově nakažených pacientů, v úterý 21. listopadu pak 1 665. Aktuální počet hospitalizovaných byl za úterý 576.

Trend potvrzují i lékaři a lékařky. „Vidíme obrovský nárůst covidových pacientů, obecně tedy všech respiračních onemocnění, ale z hlášení zdravotního ústavu je vidět, že velká část respiračních nemocí je tvořena covidem,“ uvedla pro Hospodářské noviny pražská lékařka Jitka Bezdíčková. 

Průběh nemoci se podle lékařky liší v závislosti na tom, zda je daný člověk očkován, případně zda covid prodělal v posledním roce.

20. listopadu 2023 6:00 Čas čtení 12:54 Chci výrazně jiné množství sexu než můj protějšek. Co s tím? Chci výrazně jiné množství sexu než můj protějšek. Co s tím?

„Kdo covid neměl celý rok, má obvykle vyšší horečky, urputné bolesti hlavy, zimnici a celý týden je vyřazen z provozu, další týden pak ještě probíhá rekonvalescence,“ popsala pro noviny. Ti, kteří očkováni byli, případně za poslední rok covid prodělali, mají obvykle rýmu, ucpané dutiny a projevy lehčí virózy.

Množství oficiálních nemocných je ovšem pravděpodobně nižší než ve skutečnosti. Jak pro Hospodářské noviny uvedl Jiří Horecký z Unie zaměstnavatelských svazů ČR, málokdo se testuje. Lékaři navíc netestují všechny pacienty – a i v momentě, kdy testují, antigenní testy nemusí nemoc vždy odhalit. 

18. listopadu 2023 8:00 Čas čtení 0:14 KVÍZ: Akrofobie, kakofobie nebo trypofobie. Jak dobře se vyznáš ve fobiích? KVÍZ: Akrofobie, kakofobie nebo trypofobie. Jak dobře se vyznáš ve fobiích?
Domů
Sdílet
Diskuse